Nakon početka renoviranja
45

Stanari tuže gazdu Salihamidžića, žale se na strahovit porast kirije i higijenske uslove

H. H.
Hasan Salihamidžić (Foto: Twitter)
Hasan Salihamidžić (Foto: Twitter)
Nekadašnji proslavljeni bh. reprezentativac Hasan Salihamidžić posjeduje niz nekretnina u Frankfurtu, ali stanari u jednoj od kuća sada su podnijeli tužbu protiv njega.
Neodrživi higijenski uslovi, građevinski radovi bez najave, strahoviti porast stanarine od preko sto posto, sve su to optužbe protiv bivšeg sportskog direktora Bayerna.

Kako prenosi Hessenschau, riječ je o zgradi studentskog doma u frankfurtskom naselju Gallus koja pripada Salihamidžiću. Sredinom 2023. godine, prema riječima nekih stanara, u kuću su iznenada došli majstori i počeli je renovirati.

Jedan od stanara strahuje i da bi mu kirija sa sadašnjih 360 eura mogla porasti na oko 800 eura. Sada je angažirao advokata i podnio tužbu protiv vlasnika kuće Salihamidžića Okružnom sudu u Frankfurtu. Između ostalog i zato što navodno Hasan nije pismeno obavijestio stanare o mjerama modernizacije.

Prema bojazni sadašnjih stanara, cilj opsežnog renoviranja biće izgradnja luksuznih stanova koji, s jedne strane, garantuju veće kirije, ali s druge strane osiguravaju da većina sadašnjih stanara mora da pronađe neko drugo mjesto za život.

Michael Schramm, generalni direktor kompanije Renditus zadužene za upravljanje Salihamidžićevom imovinom, to demantuje i tvrdi da su stanari bili veoma dobro informisani o radovima u zgradi.

On smatra i da bi situacija bila drugačija da stanari nisu shvatili da kuća pripada poznatoj ličnosti od koje mogu iznuditi novac.

Kako se navodi, najveća briga stanara studentskog doma, u kojem se sobe izdaju pojedinačno, jeste da će sobe u kući biti preuređene u stambene stanove. Oni bi tada bili dizajnirani da se iznajmljuju samo privremeno, a ne više na dugoročnoj osnovi.

Pored ovih pitanja, sada se pojavilo još jedno u vezi sa zakonitošću radova na rekonstrukciji imanja u Gallusu. Kuća se, prema izvještaju HR-a, nalazi u takozvanom području zaštite okoliša u kojem je potrebna suglasnost za takve prenamjene. Na ovo je sada skrenuta pažnja gradu Frankfurtu, koji sada želi da ispita slučaj i o svemu će se odlučivati na sudu narednih sedmica.

Legendarni Brazzo je funkciju sportskog direktora Bayerna obnašao od 2017. godine i od tada je sa Bayernom osvojo čak 12 trofeja, među kojima je i jedan naslov Lige prvaka. Ugovor je imao do ljeta 2026. godine, ali je na kraju prošle sezone napustio klub i od tada je bez angažmana.