Porodica potvrdila
38

Preminuo OJ Simpson, NFL igrač najpoznatiji po "suđenju stoljeća"

H. H.
OJ Simpson tokom suđenja (Foto: Twitter)
OJ Simpson tokom suđenja (Foto: Twitter)
Bivša zvijezda američkog fudbala OJ Simpson preminuo je danas u 76. godini, objavili su tamošnji mediji.

Smrt je potvrdila porodica bivšeg sportiste na društvenim mrežama, a Simpson se već neko vrijeme borio s rakom prostate od kojeg je na kraju i preminuo.

Jedna od najvećih zvijezda NFL-a, OJ Simpson je suđen i oslobođen optužbi za dvostruko ubistvo svoje bivše supruge, Nicole Brown Simpson i njenog prijatelja Rona Goldmana 1994. godine zbog čega je postao poznat širom svijeta.

Slučaj je ušao u američku historiju kao "suđenje stoljeća". Iako je Simpson uporno ponavljao da je nevin i bio oslobođen, porodice žrtava bile su uvjerene u njegovu krivicu. Godine 1997. Simpson je proglašen krivim u građanskoj parnici i kažnjen sa 33,5 miliona dolara. Dio njegove imovine je zaplijenjen i prodat na licitaciji, ali je najveći dio svote ostao dužan.

"Naš otac, Orenthal James Simpson, 10. aprila podlegao je borbi s rakom. Bio je okružen svojom djecom i unucima. Tokom ovog perioda tranzicije, njegova porodica traži da se poštuju njegove želje za privatnošću", navodi se u poruci objavljenoj na društvenim mrežama bivšeg sportiste.

Simpson je 2007. uhapšen u Las Vegasu u Nevadi i optužen za oružanu pljačku i otmicu, a 2008. godine je osuđen na 33 godine zatvora, s najmanje devet godina bez uslovnog otpusta. Kaznu je služio u popravnom centru Lovelock u blizini Lovelocka, Nevada, a uslovni otpust dobio je 20. jula 2017., što je bila minimalna kazna.

Tokom karijere nastupao je za Buffalo Billse i San Francisco 49erse, a iza sebe ima i glumačku karijeru u kojoj je najpoznatiji po ulozi detektiva Norberga u sva tri filma filmske trilogije "The Naked Gun" (Goli pištolj).