Teške riječi bivšeg tenisera
0

Yannick Noah optužio sve španske sportiste za doping

Totalsport
Yannick Noah
Yannick Noah
"Najbolje bi bilo da je svima dopušteno da se dopinguju", samo je jedna ideja u skandaloznoj kolumni koju je za ugledni francuski list napisao nekad legendarni francuski teniser Yannick Noah.

Danas 51-godišnji uspješni pjevač i otac NBA zvijezde Chicago Bullsa Joakima Noaha (26), u svijetu tenisa najpoznatiji kao posljednji francuski osvajač Roland Garrosa 1983. godine, teškim je riječima i bez ikakvog dokaza napao kompletan španski sport prozvavši svoje zapadne susjede za korištenje nedopuštenih, dopunskih sredstava.

Prozvao je nogometaše, košarkaše, tenisere i najboljeg svjetskog biciklistu Alberta Contadora.

"Kako jedna nacija preko noći može zavladati čitavim nizom najpopularnijih i najkompleksnijih sportova? Jesu li Španci možda otkrili neke nove tehnike treninga ili podigli infrastrukturu na ostalima nedostižan nivo? Teško mi je u to povjerovati. Danas je, izgleda, svijet sporta kao u filmu Asterix na Olimpijskim igrama. Ako vam druid pripravi čaroban napitak, pobijedit ćete. U konkretnom slučaju, čini se da su svi Španci, poput Obelixa, pali u druidov lonac s čarobnim napitkom. Sretnici!", smjelo je ironizirao Noah nastavivši:

"Danas Španci trče brže od svih. Daleko su čvršći i ostalima ostavljaju samo mrvice. Svi smo mi drugi u odnosu na njih patuljci. Imali smo u Španiji "aferu Fuentes", ljekara koji je izazvao najveću dopinšku aferu u historiji. No, Španci su slučaj zataškali. Možda ih možemo razumjeti. Oni drže toliko do sporta, koji im je svetinja, a sportisti najveći nacionalni junaci, da svoj sport i sportiste štite više od bilo koga. Učinili su to i prošle sedmice, kada sam slučajno pročitao tekst o njihovom košarkaškom reprezentativcu koji je imao abnormalan nivo testosterona u organizmu".

Kontroverznno Noahovo mišljenje samo je nastavak borbe koju Le Monde vodi protiv španskog nogometa i posebno FC Barcelone, koju je prije pet godina doveo u direktnu vezu s dr. Fuentesom. Zbog serije tekstova Le Monde je izgubio sudsku parnicu koju je tužbenim zahtjevom pokrenula Barcelona. Pariskom je dnevniku tada sud u Španiji naložio isplatu odštete od 300.000 eura, te objavu izvinjenja u samom listu.

Ovog je ponedjeljka Španski vrhovni sud umanjio kaznu na 15.000 eura, te naložio Francuzima objavu presude u njihovom printanom i internetskom izdanju. Nakon svega, u Le Mondeu su odgovorili – Noahom.

Ugledni je list u decembru 2006. objavio kako je u posjedu poruka koje je vlastitom rukom napisao doktor Eufemiano Fuentes, a govore o planovima vezanim za opskrbljivanje dopinškim sredstvima mnogih sportista, između ostalih i nogometaša Barcelone i Real Madrida. Fuentes je uhapšen u ''Operaciji Puerto'', koja je istraživala dopinške skandale u španskom sportu, uglavnom vezane za bicikliste.