Roditelji dobili stručno mišljenje
0

Bebe iz Lukavca i Doboja, ipak, umrle od vakcine

Sarajevo-x.com
Branimir Nestorović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik odjeljenja za pulmologiju na Univerzitetskoj dječijoj klinici, potvrdio je da su bebe iz Lukavca i Doboja umrle od komplikacija izazvanih primanjem vakcina DTPr i HIB, kaže za Sarajevo-x.com Jagoda Savić, predsjednica Udruženja roditelja teško bolesne djece BiH.

Udruženje se obratilo doktoru Nestoroviću da na osnovu obdukcijskih nalaza i opisa simptoma koje su bebe imale nakon primanja vakcine utvrdi da li se problemi sa plućima i disanjem mogu smatrati postvakcinacijskim komplikacijama ili ne.

Da podsjetimo, tužilaštva u Doboju i Tuzli su negirala svaku uzročno-posljedičnu vezu između njihove smrti i vakcina koju su primile.

"U toj čitavoj istrazi falilo nam je mišljenje pulmologa iz razloga što su kod obje bebe javljali respiratorni problemi, a i treća beba, također iz Lukavca, je imala slične komplikacije nakon primanja vakcine", pojašnjava Savić.

Naglašava da je, nakon njemačkog ljekara Volfganga Vodarga i neurologa iz Tuzle, Osmana Sinanovića, Nestorović treći ljekar koji je potpisao stručni nalaz da je smrt beba iz Lukavca i Tuzle uzrokovana komplikacijama usljed primanja vakcina DTPr i HIB.

"Naši ljekari negiraju da je smrt uslijedila nakon primanje vakcine, ali konačno su počeli govoriti istinu. Ne znam da li doktor Nestorović može svjedočiti, ali to nam je jako važno kako roditelje niko ne bi pravio budalama", kaže Savić.

Podsjetimo, bebe iz Lukavca i Doboja umrle su 2010. i 2011. godine nekoliko sati po prijemu vakcine. Tužilaštva u Doboju i Tuzli vodila su istrage o uzrocima njihove smrti, ali je ustanovljeno da ona nije povezana sa prethodnom redovnom vakcinacijom.

Još jedna beba iz Lukavca imala je slične zdravstvene probleme nakon primanja vakcine i 13 dana je bila priključena na aparate za disanje.

Doktor Nestorović smatra da su sva tri slučaja potpuno uklapaju u profil neželjenih djestava vakcina jer su slične reakcije dokumentovane u literaturi.