Otvoreno za Sarajevo-x.com
0

Denis Latin: Novinari u BiH su pismeniji od hrvatskih

Razgovarao: Davorin Tomić
Denis Latin
Denis Latin
Denis Latin, kao jedan od najpoznatijih novinara u regiji i čovjek čiji je rad cijenjen, ali i osporavan, u intervjuu za portal Sarajevo-x.com govori o svom trenutnom angažmanu, planovima za budućnost, novinarstvu u BiH i medijskim slobodama u regiji.

Čime se trenutno bavite i kakvi su planovi za budućnost?

Trenutno svaki dan redovno dolazim na posao, bavim se istraživanjima budućih tema i iščekujem otvaranje slobodnog medijskog prostora za njihovu realizaciju.

Možemo li projekt Latinice uskoro očekivati na nekoj od televizija?

Ja sam još uvijek zaposlenik javne televizije tako da nije moguće očekivati da će se Latinica pojaviti na nekoj od drugih televizija.

Da li ste razmišljali o angažmanu van Hrvatske, npr. zemljama susjedstva?

Nisam razmišljao o tome. Na HRT-u radim već 25 godina, tu sam na neki način ostavio svoju mladost i želio bih da tako ostane do penzije. Volim javni servis, jer smatram da, unatoč političkim i korporacijskim pritiscima, on još uvijek daje najveću slobodu. Ako to trenutno nije tako, ne znači da u budućnosti neće biti.

Aktivni ste na društvenoj mreži Facebook. Tu ste iz hobija ili je u pitanju revolt na trenutno stanje u Hrvatskoj i okruženju? Facebook je slobodan i to me njemu najviše privlači. Na njegovim se stranicama bez cenzure mogu pročitati različita mišljenja. Facebookom kruže odlični tekstovi s manje dostupnih portala. Facebookom slobodno cirkulišu informacije i zato je on neizostavan alat u mom novinarskom istraživačkom radu.

Vaše mišljenje o današnjem novinarstvu na prostorima bivše SFRJ?

Mislim da se radi o značajnom padu kvaliteta i općenito ugleda novinara. Novinari su, umjesto nekadašnjih društveno-političkih radnika u socijalizmu, pretvoreni najvećim dijelom u trgovce istinom. Mnogi mediji su privatizirani i vlasništvo vrlo često utječe na stavove i uređivačku politiku. U državnim medijima se osjeća utjecaj i kontrola vlasti. Neovisni mediji i novinari kao da polako postaju izumrla vrsta.

Pratite li medijsku i političku sliku u BiH?

U određenoj mjeri da. Scena je šarolika i pluralistična, mislim da je to dobro. Novinari u BiH su pismeniji od hrvatskih, manje je žutila i senzacionalizma. Trebalo bi više istraživačkog novinarstva.

Kako vam se sve to čini iz perspektive susjeda?

Nije tako loše s obzirom na materijalne uvjete i sukob iz devedesetih koji još uvijek opterećuje. Međutim, ako se vratimo u vrijeme socijalizma, onda znamo da može još bolje.

Koga cijenite od kolega i medija u BiH novinarstvu i zašto?

Cijenim i uvažavam mnoge kolege. Ima ih nekolicina od kojih se dosta može naučiti. Međutim, nedostatak njihove neovisnosti me sprečava da bilo koga posebno izdvojim. Ne bi bilo dobro da zbog jasnog odgovora na ovo pitanje izgubim drage prijatelje u BiH. Ponekad nije loše biti diplomat.

Koliko su mediji u Hrvatskoj, koja je pred vratima EU, danas slobodni u odnosu na period od prije 10-ak godina?

U odnosu na razdoblje Račanove vlasti, od 2000. do 2003. godine, može se govoriti o velikom padu medijskih sloboda. Sanader i Kosor su željeli potpunu kontrolu nad medijima kako bi prikrili svoj kriminal. U to ime su smanjene medijske slobode i mnogi kvalitetni novinari su izgubili posao, jer su otkrivali kriminal i korupciju.

Možete li nam navesti medije u regiji koje pratite i kojima najviše vjerujete?

Volim E-novine, Tačno.net, Sarajevo-x.com i Peščanik. U Hrvatskoj je situacija tako loša da zaista ne mogu nikoga izdvojiti.

Pomenuli ste naš portal, šta mislite o Sarajevo-x.com?

Vrlo često vas pratim. Čini mi se da Sarajevo-x.com jedan od najmodernijih i širokoj publici vrlo pristupačnih portala.

Koliko su mediji danas ovisni o politici, a koliko politika o njima?

Manje su ovisni o politici nego ranije, ali su sve više ovisni o krupnom kapitalu koji ih finansira.

Da li ste ovakvo stanje očekivali od demokratije, kada vratite film 22 godine unatrag?

Nisam. Mislio sam da će ići nabolje. Iako sam pomno pratio situaciju u Sloveniji, pa sam mogao zaključiti da će se i kod nas situacija pogoršati, ali ne do te mjere.

Dolazite li u BiH i kada vas možemo očekivati u ovim krajevima?

Često sam u Sarajevu, ne samo zbog skupova u kojima vrlo često učestvujem, nego i zato što mnogo volim ovaj grad i njegove ljude.

Mnogi vas znaju kao vrhunskog novinara, ali recite nam ko je Denis Latin privatno i šta vas čini sretnim?

Sretan sam kad se nekim banalnim aktivnostima mogu odmoriti od surove stvarnosti i sirovog novinarstva.