"Tuzlanska kapija"
300

Dunja Mijatović upozorila Srbiju zbog Novaka Đukića: Ne poštujete međunarodne obaveze

A. D.
Dunja MIjatović, Novak Đukić
Dunja MIjatović, Novak Đukić
Danas je u Tuzli obilježena još jedna tužna godišnjica masakra počinjenog u ovom gradu. Naime, prije tačno 25 godina ugašen je 71 mladi život u strašnom zločinu počinjenom na Kapiji u Tuzli.
Tim povodom se oglasila i komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović koja je poslala i jasnu poruku Srbiji.

"Danas obilježavamo 25 godišnjicu masakra u Tuzli, gdje je granata koju je ispalila Vojska Republike Srpske ubila 71 ljudi i povrijedila njih više od 130. Važno je evocirati uspomene na žrtve i preživjele tog užasnog zločina i prisjetiti se patnje njihovih porodica. Međutim, komemoracija nije dovoljna. Oni zaslužuju pravdu. Nažalost, pravda je u regionu još uvijek ometena nedostatkom političke volje za borbu protiv nekažnjivosti za ratne zločine, te povećanim naporima na potkopavanju postignutih rezultata do sada. Poricanje ratnih zločina, falsificiranje činjenica koje je utvrdio ICTY i slavljenje ratnih zločinca postale su ozbiljne prepreke ovoj borbi", poručila je Mijatović.

Kaže da se četvrt stoljeća nakon masakra u Tuzli nije sudilo svim odgovornim osobama. Kao i mnogi drugi ratni zločinci u regionu, naglašava ona, oni se kriju iza odbijanja nekih zemalja da izruče svoje državljane koji su optuženi za ratne zločine, ili da sarađuju na druge načine.

"Najokrutniji slučaj je slučaj Novak Đukića, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio za naređenje napada u Tuzli, a koji je, pet godina nakon presude, i dalje slobodan u Srbiji jer presuda protiv njega još uvijek nije izvršena. Ovo je šamar žrtvama masakra u Tuzli i javno nepoštovanje Srbije njenih međunarodnih obaveza za poštivanje ljudska prava", kazala je Mijatović.

Vrijeme je, dodaje ona, da zemlje u regionu depolitiziraju ratne zločine i obrate više pažnje na potrebe preživjelih i porodica žrtava. Osiguranje pravde za prethodne zločine, poručuje, mora biti jedan od glavnih političkih prioriteta u regionu.