Socijalni i razvojni budžet
0

Gavrić: Planirana realizacija 14 većih investicija u Brčkom

SRNA
Miroslav Gavrić
Miroslav Gavrić
Gradonačelnik Brčkog Miroslav Gavrić rekao je večeras da je predloženi budžet distrikta za 2012. godinu izbalansiran sa dvije dimenzije - socijalnom i razvojnom, te da je u razvojnom programu planirana realizacija 14 većih investicija.

Gavrić je na javnoj raspravi o prijedlogu budžeta distrikta Brčko za 2012. godinu naveo da su među tim investicijama dovršenje izgradnje gradskog stadiona, početak izgradnje zgrade Policije distrikta Brčko i nekoliko kružnih raskrsnica na saobraćajnicama u gradu.

Svoje  prijedloge, primjedbe, kritike i sugestije, koje se odnose na ovaj strateški važan dokument, članovima Komisije za budžet i finansije lokalnog parlamenta, kao i članovima izvršne i zakonodavne vlasti, predočili su predstavnici mjesnih zajednica, političkih stranaka, Privredne komore, Sindikata i brojnih udruženja građana. 

Direktor Direkcije za finansije distrikta Brčko Mato Lučić, obrazlažući projekciju prihodovne strane u budžetu u iznosu nešto većem od 216 miliona KM, rekao  je da je ona realna.

Prema riječima predsjednika Udruženja građana "Povratak" iz Donjeg Rahića Dubravka Barišića, jedna trećina distrikta nezaustavljivo i nemilosrdno propada, a u budžetu, kako je istakao, ni za ovu godinu, kao ni za prethodne, nisu predviđena sredstva za održivi povratak izbjeglog i raseljenog stanovništva. 

"Da nije bilo sredstava iz `hauzing programa` stanje bi bilo još gore.Tražimo od Vlade distrikta da konkretnije radi na održivom povratku, kao i da joj budemo partneri u tom poslu", rekao je Barišić.

Govoreći o problemima Udruženja penzionera Republike Srpske u Brčkom, predsjednik Skupštine tog udruženja Živan Đurić ukazao je na brojne probleme finansijske prirode, kao i na potrebu da se iz budžeta izdvoje sredstva za banjsko-klimatsko liječenje penzionera.
"Plate funkcionera u distriktu, s obzirom na nacionalni dohodak ove lokalne zajednice, veće su nego u najrazvijenijim evropskim zemljama. Neshvatljivo je da poslanik u Skupštini distrikta mjesečno prima pet-šest mojih penzija", naglasio je Đurić.

Kritikujući lokalnu vlast što se oglušuje o zahtjeve nezaposlenih, kao i predloženu projekciju budžeta, predsjednik Udruženja nezaposlenih  u distriktu Brčko Blaž Plavotić ukazao je da je apsurdno da  je planirano da Odjeljenje za privredni razvoj u Vladi distrikta raspolaže sa 11  miliona KM, umjesto da se ta sredstva usmjeravaju u poljoprivredu.

"Godinama insistiramo da se izradi socijalna karta stanovnika distrikta. Ona bi pokazala da 75 odsto građana  ove lokalne zajednice živi na samom rubu socijalne egzistencije", istakao je on.

Kritike na račun stavki u predloženom budžetu uputio je i predsjednik Sindikata distrikta Brčko Ilija Kalajdžić, ocijenivši da je on prije svega  izborni.

"Tražimo da se promijeni razvojna strategija. Neophodno je da se podstakne razvoj poljoprivrede. Šta je sa otvaranjem poljoprivrednog isntituta u Brčkom", pitao je Kalajdžić.

Među učesnicima večerašnje javne rasprave bilo je i više od sto zdravstvenih radnika, čiji je predstavnik dr Slavko Nikić ukazao na  drastičan pad primanja zaposlenih u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, usljed čega su prošle godine brčanske zdravstvene ustanove ostale bez  21 ljekara -  specijaliste.
"Posebno su u nezavidnom položaju medicinske sestre u Domu zdravlja i u Gradskoj bolnici, koje svake godine budu zakinute za po jednu platu, jer im se ne plaća prekovremeni i noćni rad, dežurstva i još štošta", napomenuo je Nikić.		

U brčanskom Domu kulture večeras je održana prva od 15 javnih rasprava o prijedlogu budžeta distrikta Brčko za 2012. godinu, koliko ih je skupštinskom odlukom predviđeno da se obavi do 16. marta na području distrikta.