Klix Studio
476

Ispovijest hranitelja Elme i Harisa Žužića: Drugi put prolazimo kroz traumu zbog oduzimanja djeteta

A. Ku.
Elma i Haris Žužić pružili su dom djevojčici koja sada ima godinu i po dana, a koja im odlukom Centra za socijalni rad KS svaki tren može biti oduzeta i vraćena u biološku porodicu. O iskustvu koje kao hranitelji prolaze bračni par Žužić je govorio u novom izdanju Klix Studija.

Ovo je već drugi put da im se kao hraniteljima oduzima dijete, jer Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo odlučuje dijete vratiti u biološku porodicu.

Elma je nastavnica biologije, a Haris radi kao nadzornik zatvorske policije. S obzirom na to da nemaju biološke djece odlučili su da će biti hranitelji i na taj način u svoj život pustiti dijete kojem će uljepšati djetinjstvo i pružiti svu potrebnu ljubav i zaštitu.

Nadali su se da će proces hraniteljstva dovesti u konačnici do usvajanja djevojčice koja je sada kod njih.

Razgovor sa socijalnim radnicima

Ističu da su bili sasvim jasni u razgovoru sa socijalnim radnicima kojima su kazali da žele pružiti hraniteljski dom djetetu koje neće biti vraćeno u biološku porodicu.

Djevojčica čiji su hranitelji oduzeta je roditeljima nakon što je otac prijavljen da je silovao njenog petogodišnjeg brata. Slučaj je nadležnim institucijama prijavila nana te su tada majka i djeca prebačeni u Sigurnu kuću.

Više od godinu dana traje proces dokazivanja i otac se i dalje vodi kao osumnjičen. O čitavom slučaju se oglasio i otac dječaka i djevojčice koji je istakao da nije osuđen te da nije monstrum.

Ističe da je materijalno situiran i da može brinuti o djeci, ali i da su nesuglasice koje ima sa suprugom njihova privatna stvar.

Međutim, Elma i Haris tvrde da je majka znala za zlostavljanje dječaka i da je o tome šutjela dvije godine.

Prvo iskustvo kao hraniteljska porodica imali si prije dvije i po godine kada su na hraniteljstvo uzeli bebu staru nešto više od godinu dana.

Beba je vraćena porodici nakon što je procijenjeno da su se za to stvorili uslovi.

"Nakon sedam do osam mjeseci dobili smo poziv da Služba za hraniteljstvo ima nešto za nas. Obavili smo razgovor sa službom i Centrom za socijalni rad", rekla je Elma Žužić.

Objasnili su šta zapravo znači hraniteljstvo i koje su obaveze hranitelja.

"Postoji na federalnom nivou služba za hraniteljstvo i oni traže najpovoljnije hranitelje za određeno dijete koje je centar za socijalni rad oduzeo od roditelja. Onda služba pozove hranitelje i mi idemo na razgovor. Mislim da se tu sva priča službe za hraniteljstvo završava, osim organizovanja kontakata sa biološkim roditeljima", objašnjava Haris Žužić.

Elma dodaje da škola hraniteljstva traje pet dana i da svaki hranitelj u obavezi da je prođe i naglašava da se može pokrenuti postupak usvajanja djeteta koje je u hraniteljskoj porodici.

"Mi smo bili iskreni i rekli da želimo da uzmemo dijete koje ćemo odgojiti, školovati, voljeti, maziti i da mu pružimo sve ono što mu može biti pruženo u funkcionalnoj porodici. Bili smo jasni da ne želimo uzimati djecu za koju će biti jedan promil šanse da se vrate u biološku porodicu", naglašava Elma Žužić.

Nakon toga su im u Službi za hraniteljstvo pročitane pojedinosti o biološkoj porodici i razlozi zbog kojeg dijete treba biti u hraniteljskoj porodici.

Elma ističe da je bila striktna te je uputila molbu službenicima Centra za socijalni rad da ih nakon lošeg iskustva ne dovode u novu neugodnu situaciju.

Tada su im iz Centra za socijalni rad rekli da su okolnosti takve da u tom trenutku ne razmišljaju da postoji šansa da se dijete vrati u biološku porodicu.

Osjećaju se izigrano

Istakla je da se osjećaju izigrano jer su iz Centra za socijalni rad nakon tri mjeseca promijenili mišljenje i dali prijedlog da se djeca vrate majci.

Naglašavaju da majka nije prijavila da je njen petogodišnji sin dvije godine silovan te je to uradila nana djeteta i dodaju su nadležne službe majku i djecu odvele u Sigurnu kuću.

"Djevojčica je bila higijenski i zdravstveno zapuštena. To su bile ogrebotine po glavi, konjuktivitis, dermatitis, bronhitis, tjemenjača od koje nije mogla da raste kosa", kaže Haris Žužić.

Objašnjavaju da je djevojčica došla u petak, a već u subotu su morali potražiti pomoć ljekara i izliječili su je.

"Majka je pokazivala prema emocije prema djeci kao i prema djevojčici, uposlenica centra je rekla da majka ima emocije, ali nema kompetencije roditelja", rekla je Elma Žužić.

Na početku su iskazali želju da uzmu oboje djece, ali su im je rečeno da dječak ne bi trebao biti sa djevojčicom.

Ističu da su nudili da dječak provodi vikende kod njih ili da oni odvode djevojčicu da održava kontakt s bratom, ali je to odbijeno s obzirom na specifično stanje dječaka i traume kojima je bio izložen.

U oktobru prošle godine su dobili poziv iz Općinskog suda u Sarajevu u kojem je saopćeno da se djeca trebaju vratiti majci.

Čekanje na službeno rješenje

Rekli su da je sudski vještak vještačio majku, ali stoji da je vještačena njena emotivna,a ne kognitivna sposobnost.

"Centar je uložio žalbu na svoj vlastiti prijedlog i to je bilo nama poprilično neobično i to onaj dio koji se odnosi na sudsko vještačenje", kaže Elma Žužić.

Pokrenut je postupak predaje djevojčice.

"Mi Rješenje još nismo dobili. Dijete sami nećemo predati. Čekat ćemo da dođu sudski izvršitelji po nju i tada ćemo uložiti prigovor. Dogovorili smo se da dok postoji jedan zarez dok postoji kao pravna osnova naših žalbi da ćemo da se žalimo i iskoristimo sve dostupne pravne lijekove", kaže Elma Žužić.

Najviše krive Centar za socijalni rad KS koji je napravio pogrešnu procjenu.

Elma kaže da su bili u kontaktu s majkom šest puta do sada, od toga tri puta u zadnja tri mjeseca.

"Mi smo bili spremni da djevojčica održava redovne kontakte s biološkom porodicom, i sa ocem i njegovom porodicom. Nemamo problem s tim nego s procjenom odluka koje su donesene na osnovu vlastitih utisaka", kaže Elma Žužić.

Kroz suze kažu da sada čekaju da u skladu sa donesenim rješenjem nadležne službe dijete odvedu od njih.

Gostovanje Elme i Harisa Žužića u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.