Objavili plakate i slogan
80

Izbori u oktobru, a Nešićev DNS već počeo kampanju: Potvrdili da poštuju Schmidtove odluke, ali i prekršili zakon

M. G.
Iako su lokalni izbori u BiH zakazani za 6. oktobar ove godine, Demokratski narodni savez (DNS) Nenada Nešića već je krenuo u predizbornu kampanju iako je to zakonom izričito zabranjeno.

No, ono što je zanimljivije je da su izgleda definitivno odlučili da izlaze na izbore, koji će se održati po nametnutim izmjenama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

DNS je, uz Ujedinjenu Srpsku Nenada Stevandića, najvjerniji partner Dodikovog SNSD-a, i svi oni već godinama guraju narativ da je Schmidt "nelegalan visoki predstavnik". Međutim, situacija na terenu je drugačija i Schmidtove odluke se, očigledno, itekako poštuju u manjem bh. entitetu.

No, da se vratimo na DNS-ovu predizbornu kampanju. Predizborni materijal je na Faceboku objavio Dobrica Kucalović, savjetnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića.

"Svako ko želi da vodi grad trebao bi imati neki plan. Tako možemo da odlučujemo o viziji i idejama a ne samo o kandidatu kao takvom. Tako bi kada nekoga izaberemo mogli imati dežurnu apoteku, parkove, izvrsne mogućnosti za mlade, udoban život za stare, subvecionisano stanovanje za porodice, a ne samo gradonačelnika. Program DNS-a za razvoj grada Zvornika je spreman, a mi ćemo svoju viziju podijeliti sa svim građanima Zvornika, pa i sa onima koji imaju želju da ga vode", objavio je Kucalović na Facebooku, skupa sa fotografijama plakata na kojima se nalazi on kao kandidat za gradonačelnika Zvornika.

Također, objavio je i plakate na kojima se nalazi Nešić, kao i brošure.

Podsjećamo, 6. septembra počinje zvanična izborna kampanja za lokalne izbore koja će trajati do 5. oktobra u 7 sati, kada nastupa izborna šutnja.

"Novost je da više, od danas do 6. septembra, nema više, ne samo plaćene nego i svake vrste izborne kampanje. Sve suprotno tretirat će se kao preuranjena kampanja i bit će podložno sankcijama", rekla je ranije Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH.

Napominjemo, prema odredbama člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona BiH zabranjeno je vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija, ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata, u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje.