Lipovača nije jedini odgovoran
0

Lagumdžija: Iz situacije u USK treba izvući pouke

Sarajevo-x.com
Zlatko Lagumdžija (Foto: Sarajevo-x.com)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Sarajevo-x.com)
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH imenovalo je grupu predvođenu Alijom Behmenom, koja će u narednih sedam dana pripremiti odluku o izbornoj konferenciji u Unsko-sanskom kantonu (USK), a u narednih dvadesetak dana trebalo bi da budu poznati rukovodni organi u kantonalnoj organizaciji SDP-a tog kantona.

Odlučeno je to nakon što je ranije ovog mjeseca Izvještajna konferencija Kantonalnog odbora SDP-a USK-a izglasala nepovjerenje predsjedništvu kantonalne organizacije na čelu sa Hamdijom Lipovačom.

Predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija kazao je večeras novinarima da će onaj ko dobije mandat da vodi kantonalnu organizaciju u USK imati mandat i da vodi SDP u izvršnoj odnosno zakonodavnoj vlasti.

"Iz ovoga treba izvući pouke. Ovo je rezultat naraslih socijalnih i ekonomskih problema koje imamo u tom kantonu i, unutar njih odnosa koji su doveli do toga", navodi Lagumdžija.

On je kazao da se osjeća odgovornim zbog toga što ni on, a ni drugi koji su bili zaduženi, nisu bili dovoljno prisutni u Krajini.

"Postoji odgovornost Lipovače kao najodgovornijeg čovjeka u Krajini, ali i svih nas koji smo funkcionalno za to bili zaduženi. Preuzimam odgovornost zato što organi SDP-a nisu dovoljno učinili da se ovo spriječi na vrijeme, ali sljedeći put ja neću biti kriv", kaže Lagumdžija.

Hamdija Lipovača večeras je preuzeo dio odgovornosti što se nije više okretao ljudima u partiji i istaknuo da se bio okrenuo običnom čovjeku, građaninu kantona.

"Čisto i pošteno vodio sam ovu partiju", kazao je i naglasio da će se sa svojom porodicom konsultirati o tome da li će se ponovo kandidirati.

Predsjedništvo SDP BiH bavilo se danas i pitanjem zakonodavstva koje se tiče lokalnih izbora u Srebrenici i Gradu Mostaru. Smatra da je izuzetno važno da situacija u vezi lokalnih izbora za Srebrenicu bude riješena bez politiziranja i bez "lažnih dilema".

"Ne smije se dozvoliti da lažni borci za kojekakvo nacionalno pitanje iskoriste tragediju Srebrenice i Srebrenicu kao takvu za još jedan politički obračun koji, na kraju krajeva, baš i nema puno veze sa samom Srebrenicom", kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija se osvrnuo i na posjetu predsjednika Vlade Hrvatska Zorana Milanovića BiH kazavši da je vrlo dobro što je on za prvu zvaničnu posjetu na toj funkciji odabrao BiH, te da ima mnogo razloga zbog kojih je važno da dvije države bolje surađuju.

"Ima pozitivno ozračje kad je u pitanju vrh obje države. Međutim, ima masa neriješenih pitanja i zato je dobro što je premijer Milanović upravo ukazao na njih. Naš je interes da se konkretna pitanja između dvije države brže rješavaju", kazao je.

Upitan zašto danas nije bio na zvaničnom sastanku sa Milanovićem u Sarajevu, Lagumdžija koji obnaša funkciju ministra vanjskih poslova kazao je da je poštovao hijararhiju i institucije ove države.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je iznosio ne samo svoje, nego i stavove Predsjedništva BiH koji mene kao ministra vanjskih poslova obavezuju, a to su i u potpunosti stavovi SDP-a", kazao je.

Prema njegovim riječima, posjetu hrvatskog premijera treba posmatrati sa bolje strane, a onu lošiju treba staviti u stranu.