Krajnja desnica
65

Njemački AfD odbacio ideju ukidanja EU: Žele je transformisati u konfederaciju evropskih nacija

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka krajnje desničarska stranka AfD želi da demontira EU u njenom sadašnjem obliku i transformiše je u konfederaciju nacionalnih država sa ograničenom moći, saopćili su iz AfD-a na početku izbora za EU.

Marc Jongen, kandidat za EU parlament ispred AfD-a, koji se smatra jednom od vodećih ličnosti u formiranju ideologije stranke, rekao je za Euractiv da "AfD želi ojačati naš nacionalni suverenitet i ograničiti moć EU na ono što je neophodno i pogodno".

Prema njegovom mišljenju, EU se transformiše u "evropsku superdržavu" koja više ne bi bila demokratska država.

Stranka je nedavno odbacila ideju o izlasku Njemačke iz Evropske unije, umjesto toga zagovara novu strategiju da "preispitaju Evropu" u "Konfederaciju evropskih nacija".

Prema njihovom izbornom programu, AfD želi da radi protiv "kontinuirane erozije suvereniteta nacionalnih država" sa grupom Identity & Democracy, koja uključuje Rassemblement National Marine Le Pen i italijansku Legu.

Dodali su da nisu antievropska stranka ali više ne žele Evropsku uniju u obliku u kojem postoji danas.

Osnovna ideja je zadržati, za Njemačku profitabilno, unutrašnje tržište EU, dok se ukida većina kohezionih projekata. Sadašnju EU bit će zamijenjena novom evropskom ekonomskom i interesnom zajednicom bez "težanja EU za većom centralizacijom i paternalizmom", navodi se u njihovoj kampanji.

Sredonjoročni cilj im je ukidanje "nedemokratski" izabranog parlamenta EU.

Sve dok se EU ne reorganizira u njihovu zamišljenu Konfederaciju nacionalnih država, Vijeće bi trebalo da ima zakonodavnu moć, "vezano odlukama nacionalnih parlamenata prilikom glasanja".

Stranka podržava evropsku koordinaciju i zajedničke troškove zaštite vanjskih granica.

Monetarna politika AfD-a je da ukinu euro i ponovo uvedu njemačku marku.