Postavio više pitanja
0

Predstavnik Srbije u UN-u pisao Njemačkoj, tvrdi da ne postoji dogovor u BiH o rezoluciji

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Saša Mart, član stalne misije Srbije u Ujedinjenim nacijama, uputio je pismo predstavnicima Njemačke i Ruande zbog poziva na usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenicu.

"Moram još jednom da naglasim da uprkos sastanku održanom 17. aprila, na kojem su suponzori predstavili nacrt rezolucije, kao i prvim neformalnim konsultacijama održanim 23. aprila, nismo dobili odgovore od kopredlagača na više puta postavljena pitanja:

  • Zašto je inicijativa pokrenuta bez dogovora u Bosni i Hercegovini i bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kako to propisuje Ustav Bosne i Hercegovine?

  • Zašto Srbija i druge zemlje regiona, koje se najviše brinu za pomirenje, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regionu, nisu u dobroj vjeri pozvane da budu u jezgru grupe inicijatora rezolucije?", navodi na početku pisma.

On je naveo kako je "zabrinut zbog načina na koji se ova inicijativa sprovodi".

"Kao što je poznato, ne ulazeći u suštinu predloženog teksta, mnoge države članice posljednjih sedmica izražavaju zabrinutost zbog načina na koji se ova inicijativa sprovodi. Štaviše, države članice se stavljaju u poziciju da odlučuju glasanjem o pitanju koje zahtijeva konsenzus, a o kojem je do sada uvijek postignut konsenzus u Generalnoj skupštini UN-a. Republika Srbija nije u poziciji da komentariše detalje predloženog teksta, koji nije 'državno vlasništvo' države na koju se odnosi. Poznato je da se kuća ne gradi od krova, a u situaciji u kojoj se nalazimo ovoj inicijativi nedostaje dogovor u Bosni i Hercegovini kao 'temelj' na kojem bismo mogli izgraditi suštinski konsenzus oko teksta. Imajući u vidu sve navedeno, još jednom pozivam predlagače rezolucije da povuku predloženi tekst, kako bi se o navedenom razgovaralo prije svega na nivou Bosne i Hercegovine i regiona, u cilju dogovora na nivou regiona, kao što je to bio slučaj i sa Rezolucijom Generalne skupštine UN o genocidu u Ruandi (58/234), što bi omogućilo usvajanje rezolucije konsenzusom u Generalnoj skupštini UN", navodi on.

Kako dalje poručuje, planira se nastavak pregovora o Nacrtu rezolucije.

"Republika Srbija želi da svoje komentare podijeli sa svim državama članicama UN-a u duhu transparentnosti, koja je u ovom procesu nedostajala od početka", naveo je te dodao da očekuje odgovore.

Podsjetimo, ukoliko bi se usvojila ova rezolucija, 11. juli bit će proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.