Pojašnjenje meteorologa
173

Saharska prašina stigla je i u BiH: Evo kad se očekuju najveće koncentracije

N. O.
Foto: Klix.ba/Evropska svemirska agencija
Foto: Klix.ba/Evropska svemirska agencija
Saharska prašina zahvaljujući jakim vjetrovima s juga stigla je i u Bosnu i Hercegovinu, a meteorolog Bakir Krajinović u razgovoru za Klix.ba pojasnio je kada možemo očekivati najveću koncentraciju, kao i kada će kiša pročistiti atmosferu.
Mnogi su jutros na svojim automobilima primijetili prašinu koja nam je zahvaljujući mlaznim strujama stigla iz Sahare, a meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović pojasnio je da ova "epizoda" neće dugo trajati.

"Kada govorimo o saharskom pijesku - sve ono što nam dolazi sa sjevera Afrike potrebno je jedno razgraničiti. Na prostor Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Evrope pristiže prašina, ali ne i pijesak. Pijesak je veće granulacije i kad god se podigne nad sjevernom Afrikom u većini slučajeva u tim pješčanim olujama i ostane na tom području ono što je laganije - to je prašina", kazao je.

Prašina uz mlazne struje koje nam trenutno dolaze sa juga bude prebačena preko Mediterana i Jadranskog mora i dođe na područje jugoistočne Evrope, a u ovom slučaju na šire područje evropskog kontinenta. S obzirom na to da su vjetrovi koji dolaze s juga dosta jaki - prenijeli su ogromnu količinu prašine na evropski kontinent. Ono što zamuti atmosferu je prašina, a ne pijesak i ona se zadržava prilično dugo, naglašava Krajinović.
"Kada govorimo o ovom području - kulminacija je prvog maja kada će atmosfera biti najviše zamućena. Istina nisu to prevelike koncentracije, ali kad god se dešavaju ovi slučajevi - javnost bude više zainteresovana. S prvom kišom koju očekujemo prvog maja, a posebno drugog - koncentracije te prašine će biti drastično manje. Kako smo i navikli, nakon proljetnih pljuskova atmosfera bude prozračna, čista i ponudi svu onu ljepotu proljetnih boja u BiH, tako će biti i u ovom slučaju. Dakle već drugog maja očekujemo dosta čišću atmosferu i ova epizoda saharske prašine uz vjetar južnog pravca možemo reći da će završiti s prvom kišom", kaže meteorolog.

Idealne prilike tokom jutra za Prvi maj, poslijepodne kiša

Krajinović kaže da se u jutarnjim satima širom BiH mogu očekivati vremenske prilike idealne za Prvi maj: "Ono što će ponuditi atmosfera je savršena slika za doček Prvog maja na otvorenom. Jutro toplo i sunčano, dosta stabilno uz temperature između 10 i 16 stepeni, na jugu čak i 19 stepeni. Uz ovu južnu struju, osjet ugode će biti dosta izraženiji. U prvom dijelu dana se potrebno zaštititi od sunca, UV zračenje će biti izraženo. Očekivati je već pomenutu saharsku prašinu".

Od podneva jugo donosi i nešto više oblaka tepromjenu koja će kulminirati u kasnim poslijepodnevnim satima i večernjim satima lokalnim pljuskovima širom zemlje koji mogu biti praćeni grmljavinom.

"Narednih dana bit će dosta promjenljivog vremena. Skoro svakodnevno možemo i moramo biti spremni na lokalne pljuskove, one tipične proljetne pljuskove. To ne znači da neće biti sunčanih intervala i dnevne temperature zraka bit će u granicama prosječnih već drugog i trećeg maja - tokom jutra u Bosni od 8 do 14, u Hercegovini do 18 stepeni", napominje Krajinović.

Za kraj zaključuje da će za Prvi maj tokom jutra biti dosta toplo, tokom dana temperature u Bosni do 26, u Hercegovini do 28 uz poslijepodnevnu kišu i tokom večeri čišćenje atmosfere od ove prašine. Od drugog maja nešto ružnije vrijeme, češće padavine, niže vrijednosti temperatura zraka.