Predsjednik Suda upozorava
0

FOTO / Salihović: Vlada KS pokušava sudstvo staviti pod svoju šapu

Piše: Almir Panjeta
Goran Salihović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Goran Salihović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Miješanje Vlade Kantona Sarajevo u plaće sudaca i tužilaca u Sarajevu pokušaj je da se sudska vlast stavi "pod šapu" izvršne vlasti, upozorio je na press konferenciji u utorak predsjednik Općinskog suda Sarajevo Goran Salihović. Tražit će od finansijske policije i Tužilaštva KS da ispita zakonitost postupaka Vlade KS i Ministarstva finansija KS.
Salihović:
Salihović: "Ne može Vlada zaključkom od mene tražiti da prekršim Zakon i Ustav" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Salihović je kazao kako neće pristati da se plaće sudijama za februar isplate tako što će se prekršiti postojeći Zakon o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u FBiH i Ustav FBiH. Dok se to pitanje ne riješi, sudije će raditi bez februarske plaće.

"Mi ćemo raditi, nije nama problem raditi ni za marku, ali ne želimo podleći pritiscima. Plaća će biti isplaćena kada se ispoštuje Zakon, a ne zaključci Vlade koji ga krše. Kako u ovome već vidimo elemente nekoliko krivičnih djela i ukoliko se nastavi insistirati na kršenju Zakona, zatražit ćemo od finansijske policije i Tužilaštva KS da uđu u Vladu KS i Ministarstvo finansija KS te ispitaju zakonitost određenih postupaka", upozorio je Salihović.

Kako je pojasnio, Zakon je predviđao da će se plaća sudaca i tužilaca zadržati na istom nivou dok prosječna neto plaća u BiH, izračunata za prošlu godinu, ne pređe iznos od 800 KM, što se desilo u januaru ove godine. Istovremeno, Ustav FBiH propisuje da plaće sudaca ne smiju biti smanjene. Iako se po Zakonu plaća trebala povećati tek za dva posto, što je po 52 marke na plaću svakog sudije, Vlada KS je zaključila kako ona treba ostati na istom nivou, čime bi se uštedjelo 9.000 KM.

"Ovdje nije stvar u novcu, jer niti sudijama mnogo znače 52 marke povećanja, niti je ušteda od 9.000 KM na 140 sudija posebno značajna. Bojim se da se ovdje radi o pokušaju izvršne vlasti da pod svoju šapu stavi sudsku vlast! Ne može Vlada zaključkom od mene tražiti da prekršim Zakon i Ustav, niti ću ja to ikada uraditi! Radnike suda kojih ima oko 700 smo izdvojili i uspjeli im isplatiti plaće, ali sudije su bez plaće za februar", rekao je Salihović.

"Plata će biti isplaćena kada se ispoštuje Zakon, a ne zaključci Vlade KS koji ga krše" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)

"Pitanje je, da je ovo prošlo, na koji način bi se nastavili pritisci na nezavisnost pravosuđa i njihovo miješanje u naš rad. Mi želimo poručiti da nećemo podleći pritiscima, ovo je borba za sve nas", kazao je Salihović dodajući da je ovo samo još jedan od pokazatelja da se ovo pitanje može riješiti jedinstvenim finansiranjem sudstva.

"Mi nemamo koristi od ministarstava pravde na kantonalnom nivou, jer je to veliki broj različitih sistema koji dovode i do animoziteta, jer, naprimjer, sudije Državnog suda su dobile plaće, a mi smo još bez plaće za mart", kazao je Salihović.

Komentirao je i novinarski upit da li misli da pritisci imaju veze s činjenicama iznesenim u magazinu "Dani", prema kojima su se on i tužiteljica Nives Kanevčev sastali sa predstavnicima Fahrudina Radončića kako bi dogovorili pomoć u odbrani od svih istraga o finansijama i svemu osim istrage o ubistvu Ramiza Delalića.

"Nije problem dokazati da u to vrijeme nisam imao sastanak ni sa Nives Kanevčev ni sa Radončićem, ili bilo kim, jer sam bio na odmoru. Te tvrdnje je lako demantovati, a razmotrit će se i mogućnost tužbe", kazao je Salihović.