Posao preko štele?
52

Sarajevska glumica otvoreno progovorila o namještanju konkursa u pozorištu

Piše: Mirza Abaz
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Pozorišna i filmska glumica Ivana Vojinović nedavno je na svom Facebook profilu upozorila na problem neregularnosti konkursa u teatarskim kućama u Sarajevu. Ona se konkretno žalila da je nedavno "namješten" konkurs u Sarajevskom ratnom teatru, na koji je aplicirala.

U dnevnoj štampi je 25. oktobra raspisan javni oglas za prijem tri glumca u radni odnos na određeno vrijeme do jedne godine. Međutim, glumica Ivana Vojinović, koja je i sama aplicirala na konkurs, na svom Facebook profilu ukazala je na niz nelogičnosti u samom provođenju konkursne procedure.

Ona je napisala kako se nije počela baviti glumom da bi je ušutkale političke stranke, da se nije počela baviti ovim poslom da bi "ganjala štele" kako bi uopće stala na pozorišne daske, a naročito ne da bude, kako stoji, ponižena prijavom na konkurs koji je neregularan.

"Mislim i da nije po zakonu da jedan od bitnijih članova komisije bude neko ko je u bliskom privatnom odnosu s kandidatom koji bude primljen poslije, kao ni to da direktor pozorišta prisustvuje audiciji samo određenih kandidata. Nama koje nije udostojio ni prisustvom je već u startu dao jasnu poruku. Također je zanimljivo da su određeni kandidati imali vrlo detaljne informacije o tome ko se prijavio, ko je odustao i slično i prije same audicije", napisala je, između ostalog, Vojinović.

[FBPOST]https://www.facebook.com/ivana.vojinovic.98/posts/2455800917878657[/FBPOST]

Ona je za portal Klix.ba kazala kako je u vezi s ovim slučajem poduzela određene pravne mjere, ali nije željela govoriti o konkretnim imenima, već joj je, kako kaže, namjera pustiti institucijama da rade svoj posao i provjere njene navode.

"To je moje pravo, ali i obaveza, tj. da provjerim neregularnosti ukoliko smatram da postoje. Moj status i moja odluka da jasno i glasno progovorim o ovome nisu ništa lično prema nekoj pozorišnoj kući ili prema kolegama. Mnoge od njih ja cijenim, ali ne mogu pristati na namještene konkurse koji se događaju iz godine u godinu. To nije etično i nije nešto što zaslužujem ni ja, a ni moje kolege", kazala je za Klix.ba Ivana Vojinović.

Aleš Kurt, bh. reditelj i scenarist te direktor SARTR-a, kazao je kako su komisiju za prijem kandidata činili Selma Alispahić, Nejra Babić i Mirela Lambić. Tu se nalazila i supervizorka koju je Kanton Sarajevo dodijelio ovoj teatarskoj kući, a Kurt je prokomentirao navode Ivane Vojinović da nije prisustvovao audicijama naglasivši da direktor ustanove ne može biti član komisije te da se on samo povremeno pojavljuje kako bi nadgledao tehničke stvari i provjerio da li se odvija proces.

"Na svakom javnom konkursu postoji žalbeni rok. On i postoji da se neko žali ako smatra da je oštećen. Kolegica Vojinović je iskoristila svoje pravo, žalila se, tako da se trenutno čeka odgovor pravnika, nakon čega se ide na upravni odbor. Zatim će dobiti odgovor... U krajnjem slučaju ona može i tužiti instituciju, poništiti konkurs ako dokaže da je u pravu. Ljudi imaju pravo i trebaju da se žale ako misle da su uskraćeni. Ja kao direktor niti ocjenjujem kandidate, niti sam član komisije, nisam se miješao uopće, ali koliko sam ispratio ovaj konkurs mislim da je bio korektan, tj. ispoštovana je procedura", istakao je Kurt.

On sa sigurnošću tvrdi da na ovom konkursu nije bilo političkog agitovanja, već da su kandidati birani isključivo na osnovu onoga što su do sada radili.

"Jedna od stavki koja je ocjenjivana na konkursu je bilo i igranje u profesionalnim predstavama i odrađen pripravnički staž. Bilo je kandidata koji su gubili bodove jer nisu imali ove stavke. Generalno je problem kada se jave glumci koji su duboko u 30-im godinama, to je znak da ovaj sistem ne valja. Tu bi djecu trebalo zaposliti, svima im dati priliku da se zaposle. Ovo je tužna priča. Svako deset godina se otvori konkurs za glumce. Treba se sistemski raditi na stvaranju novih radnih mjesta za ove mlade ljude", dodao je direktor SARTR-a Aleš Kurt.