Nova obustava rada
0

Štrajk upozorenja radnika Suda i Tužilaštva Tuzlanskog kantona

Piše: D. Brkić
Kantonalni sud u Tuzli
Kantonalni sud u Tuzli
Uposlenici Općinskih sudova u Tuzli, Gradačcu, Gračanici i Živinicama, Kantonalnog suda u Tuzli i Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona na dva sata su obustavili rad upozorivši Vladu TK da neće prihvatiti najavljeno smanjenje plata od 6,5 posto.

"Do 19. marta ćemo svakodnevno obustavljati rad od 10 do 12 sati. Do tada očekujemo dogovor sa Vladom TK. Međutim, ako ne dođe do dogovora mi ćemo stupiti u generalni štrajk", kaže predsjednik Sindikata sudova i tužilaštva Hasan Brkić.

Tokom dana će biti održan sastanak sa Vladom TK. Podsjetimo kako je Vlada TK svim budžetskim korisnicima umanjila plate za dva posto za mjesece novembar i decembar prošle godine i januar ove godine.

"Radnici u sudovima i tužilaštvu su izloženi, tako da kažem, linču javnosti. Uvriježeno je mišljenje kako su naše plate iznad 1.000 KM, a to jednostavno nije tačno. Plate namještenika u sudovima i tužilaštvu su oko 600 KM. Ako nam platu smanje za dodatnih 6,5 posto mi ćemo postati socijalni slučajevi", kaže Brkić.

Sudije i tužioci nisu učestvovali u štrajku, a Sindikat najavljuje kako će i sutra biti prekinut rad u trajanju od dva sata.