BiH
0

Tihić: Srebrenica se ne može porediti sa ostalim općinama

Sarajevo-x.com
Ulrike Maria Knotz i Sulejman Tihić
Ulrike Maria Knotz i Sulejman Tihić
Predsjednik SDA Sulejman Tihić danas je razgovarao sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini NJ. E. Ulrike Mariom Knotz. Razgovarano je o aktualnim društveno-političkim temama i dešavanjima u našoj zemlji sa posebnim akcentom na implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, statut Grada Mostara, predstojeće lokalne izbore u Srebrenici te banjalučki dogovor o principima raspodjele vojne i državne imovine.

"Ambasadorica Knotz je naglasila da je u svim procesima i međustranačkim razgovorima od velike važnosti bila konstruktivna uloga predsjednika Tihića i SDA, što je na kraju i rezultiralo postizanjem dogovora koji je napokon deblokirao evropski i put prema članstvu u NATO", navodi se u saopćenju Strane demokratske akcije.

Tihić je naglasio da za SDA nisu prihvatljiva asimetrična rješenja u procesu implementacije presude Sejdić-Finci jer se kroz izvršenje moraju osigurati i mehanizmi legitimiteta izbora predstavnika hrvatskog naroda u institucijama.

"On je također ukazao na licemjerje deklerativnog zalaganja za zaštitu hrvatskog naroda i predlaganja određenih rješenja kojima se neće moći osigurati njihova ravnopravnost", navode u saopćenju.

U vezi sa provedbom odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Grada Mostara, predsjednik Tihić ponovio je stavove SDA, a to je jedinstven grad sa više općina.

"Ovo je realno rješenje koje će osigurati nesmetano funkcioniranje i unapređenje rada općinskih i gradske administracije kao jedinica lokalne samouprave koji će rješavati životne i druge probleme svih građana", kazao je Tihić.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Srebrenici, lider SDA istakao je da je to jedna od najosjetljivijih tema u Bosni i Hercegovini, te da je za SDA u potpunosti neprihvatljiva mogućnost da za načelnika Općine Srebrenica bude izabran predstavnik bilo koje političke opcije koja negira ili relativizira genocid počinjen nad Bošnjacima u ovom gradu.

"Također je neumjesno porediti povratak Bošnjaka u Bratunac, Zvornik ili neku drugu općinu sa Srebrenicom gdje se veliki dio njenog prijeratnog stanovništva može vratiti samo u tabutima", kazao je predsjednik SDA ovom prilikom.