Stručna komisija utvrdila
0

Za pad helikoptera OS kriv jak vjetar, a ne kvar letjelice

SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Loši vremenski uslovi, odnosno jak vjetar, uzrok su udesa helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH 10. februara na području Kalinovika, rekao je danas u Sarajevu načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Miladin Milojčić.

On je na konferenciji za novinare naveo da je stručna komisija od sedam članova utvrdila da nije bilo kvara na helikopteru.

Prema njegovim riječima, posada je izgubila kontrolu nad helikopterom zbog nepovoljnih meteoroloških uslova, odnosno jakog vjetra, i učinila ono što je morala, a to je prinudno slijetanje. 

"Sreća je bila što je šef posade bio komandant Drugog eskadrona, pilot koji ima više od 2000 časova leta. Zahvaljujući iskusnoj posadi spašena su sva lica koja su se nalazila u helikopteru", naglasio je Milojčić. 

On je naveo da je komisija završila sa radom i očekuje da će danas iz Operativne komande OS BiH u Butmiru dobiti elaborat, koji će proslijediti ministru odbrane Muhamedu Ibrahimoviću. 

Govoreći o urušavanju krova hangara OS BiH u Rajlovcu kada je oštećeno 15 vozila, Milojčić je naveo da je taj objekat dugo godina bio rizičan, pa su na osnovu pravovremene informacije da je opterećenje na krovu veliko izmjestili helikoptere i opremu.

"Kada su helikopteri izmješteni, profesionalna vojna lica su privatna vozila parkirali u hangaru ili njegovoj neposrednoj blizini, koja su oštećena nakon rušenja krova pod teretom snijega. Ako ja izmještam vojnu opremu, a neko želi da žrtvuje svoje lično sredstvo, mislim da je izlišan svaki komentar", istakao je Milojčić.