Objasnili nadležni
134

Zašto su mjesecima obustavljeni radovi na izgradnji krematorija na sarajevskom groblju Vlakovo

B. R.
Izgradnja krematorija na sarajevskom groblju Vlakovo počela 2019. godine (Foto: I. L./Klix.ba)
Izgradnja krematorija na sarajevskom groblju Vlakovo počela 2019. godine (Foto: I. L./Klix.ba)
Prije pet godina je na sarajevskom groblju Vlakovo počela izgradnja prvog krematorija u Bosni i Hercegovini, ali krematorij još nije izgrađen. Inspekcija je zatvorila gradilište, a ni nadležni ne mogu predvidjeti kada će krematorij biti izgrađen.
Vrijednost krematorija je na početku njegove izgradnje procijenjena na 2,5 miliona KM. U toku izvođenja radova dešavale su se poteškoće, a onda su radovi potpuno obustavljeni. Obustava radova traje već mjesecima.

U kantonalnom preduzeću "Pokop", koje upravlja grobljem Vlakovo, potvrdili su nam da je Urbanističko-građevinska inspekcija Općine Ilidža još sredinom augusta 2020. zatražila od izvođača radova "Prograd" da odmah obustavi radove, zatvori gradilište i propisno ga obilježi.

Kao razlog zašto je gradilište zatvoreno istakli su da nije postojalo odobrenje za izgradnju. Iz "Pokopa" su ukazali da je u oktobru prošle godine dato odobrenje za izgradnju centralne građevine za pogrebnu djelatnost, ali da se to odobrenje ne odnosi na krematorij.

Na zahtjev Općine Ilidža, kako su obrazložili, krematorij mora biti u drugom, tj. centralnom dijelu groblja te da je to predviđeno regulacionom planom. No, naglasili su da Općina Ilidža još nije usvojila ovaj regulacioni plan. Međutim, postoji mogućnost da krematorij bude na lokaciji koja je prvobitno namijenjena za tu svrhu, tj. gdje se i počeo graditi.

Naime, podsjetili su da je Ministarstvo za okoliš i turizam Federacije Bosne i Hercegovine u međuvremenu donijelo uredbu kojom su utvrđeni pogoni i postrojenja koja moraju imati okolinsku dozvolu. Tvrde da shodno spomenutoj uredbi krematorij ne mora imati studiju o utjecaju postrojenja na okoliš. S obzirom na to, konstatovali su da postoji mogućnost da krematorij ipak bude na lokaciji koja je prvobitno planirana za to.

Da bi se to desilo, kako su objasnili, potrebno je izraditi idejni i glavni projekat te dobiti urbanističku saglasnost i dozvolu za izgradnju.

U "Pokopu" smatraju da nije moguće predvidjeti tačno vrijeme završetka izgradnje krematorija te su također napomenuli da je potrebno da vlasti osiguraju sredstva za nastavak izgradnje.

Ranije su iz ovog preduzeća ukazivali da postoji potreba za krematorijem, ne samo zbog preminulih, već i zbog drugih stvari koje se mogu spaliti, kao što je patološki otpad poslije poroda ili operacije.