Neslaganje sa Lagumdžijom
0

Željko Komšić podnio ostavku na sve funkcije u SDP-u

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH i dugogodišnji istaknuti član Socijaldemokratske partije BiH Željko Komšić podnio je ostavku na sve funkcije u stranci ali ostaje na dužnosti u Predsjedništvu BiH.

Vijest je to koju je objavila TV1, dodajući kako je Komšić odluku donio zbog neslaganja sa podrškom lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije kandidaturi Vuka Jeremića u Generalnu skupštinu UN-a. Sarajevo-x.com saznaje da Lagumdžijina podrška Jeremiću nema veze s ostavkom Komšića, već da je do toga dovelo duže neslaganje u bitnim političkim segmentima.

"Navodi da je Komšić podnio ostavku zbog neslaganja s Lagumdžijom oko kandidature Jeremića nisu istiniti, neko je zlonamjerno proturio takvu informaciju, Komšić i ne odlučuje o takvim pitanjima. Za Sarajevo-x.com prije izvjesnog vremena iznio je svoje lično mišljenje o Jeremićevoj kandidaturi i to je sve. On sam ne odlučuje o vanjskoj politici", kazao je izvor blizak hrvatskom članu predsjedništva BiH za Sarajevo-x.com.

Podsjetimo, Željko Komšić je prošlog mjeseca u razgovoru za Sarajevo-x.com istakao da "što se njega tiče, BiH neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića ze predsjednika Generalne skupštine UN-a".

Ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija je nedavno tokom posjete Beogradu na pitanje da li će BiH podržati kandidaturu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN, rekao da bi bilo dobro da se postigne konsenzus i da grupacija izađe sa jednim kandidatom za mjesto za koje se, osim Jeremića, kandidovao i predstavnik Litvanije.

"Dajmo mirnom rješenju šansu, a 'nemirno' rješenje bi bilo da se ide bez zajedničkog stava Evrope i da onda tamo budemo lokalni pilićari kao da smo neki drugi dio planete", rekao je Lagumdžija novinarima u Beogradu nakon sastanka sa Jeremićem.

Kako se navodi, neslaganje na relaciji Lagumdžija-Komšić traje već neko vrijeme zbog Lagumdžijinog autokratskog vođenja stranke, a vijest o Komšićevoj ostavci na funkcije u SDP-u potvrđena je iz više izvora.

Ipak, on će ostati član SDP-a, saznaje Sarajevo-x.com.

Kako nezvanično saznajemo, Komšić je odluku da će podnijeti ostavku na sve stranačke funkcije najbližim saradnicima saopštio još u četvrtak. Razlog za Komšićevo istupanje sa svih stranačkih funkcija navodno je u dugotrajnom nezadovoljstvu stanjem u stranci, te činjenicom da svu politiku vodi uski krug ljudi.

Komšić je navodno kazao kako mu je dosta da ga se kao potpredsjednika SDP-a ni za šta ne pita, te da svu kadrovsku i ostalu politiku vode predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, "siva eminencija SDP-a" Marin Ivanišević i potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić.