Vrijednost 1,2 miliona KM
56

Zeničko pozorište dobiva novi krov, vlaga i neugodni miris će biti prošlost

E. M.
Bosansko narodno pozorište Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Bosansko narodno pozorište Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Na Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počela je rekonstrukcija krova čime će biti riješeni problemi prokišnjavanja jednog od najvećeg teatra na Balkanu, a vrijednost radova je 1,2 miliona KM.

U zgradi Gradske uprave Zenica nedavno je potpisan ugovor o sanaciji krovnih ploha zgrade Bosanskog narodnog pozorišta, a vrijednost ugovora je 1.285.055 KM, dok je rok za izvođenje radova četiri mjeseca od potpisivanja ugovora.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da je BNP najrespektabilnija ustanovak ulture ne samo u Zenici već i šira te da je vanjština objekta bila zapuštena.

"Veći dio problema smo sanirali i sada je red da se saniraju i krovne plhoe. Osim toga, nabavili smo i dio nove tehničke opreme za rad pozorišta. U svakom slučaju, namjera Gradske uprave Zenica i mene jesu da BNP-u vratimo stari sjaj", kazao je Kasumović.

Pomoćnica Gradonačelnika za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović je istakla da je Grad Zenica strateški opredijeljen da pripremi i dovede uslove zgrade “BNP” Zenica u stanje koje zadovoljava sve kriterije za održavanje najvažnijih kulturnih događaja.

"Znamo da se radi o pozorištu koje je bilo najznačajnije u bivšoj Jugoslaviji. Početak je sanacija krova, a nakon toga ćemo sanirati unutrašnji prostor. Za narednu godinu ćemo u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem dogovoriti šta je najprioritetnije kad su u pitanju investicijska ulaganja u zgradu da se uradi. S tim aktivnostima ćemo nastaviti do trenutka kad dobijemo objekat koji je rekonstruisan i renoviran da bude jedan renomirani objekat za sve kulturne radnike, kako u našem gradu, tako i za goste koji dolaze iz drugih gradova i država", kazala je Mujkanović.

Inače, zgrada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica prokišavanjala je godinama unazad zbog čega su u potpunosti uništeni plafoni, elektroinstalacija na pojedinim dijelovima, itisoni na foajeu, a neugodan miris, posebno nakon kiše, kvario je ambijent premijernih bh. i regionalnih predstava.

U zeničkom hramu kulture su sretni što je ovaj projekt sanacije krova uspješno priveden kraju nakon raspisanog poziva za izvođače radova i da će firma koja je izabrana za realizaciju ovog projekta, posao završiti do kraja.