Opasno ponašanje
340

Izostanak propisa i nekultura: Pogledajte kako se u Sarajevu "parkiraju" električni romobili

B. R.
"Parkirani" romobili u Sarajevu (Foto: Giro di Sarajevo)
"Parkirani" romobili u Sarajevu (Foto: Giro di Sarajevo)
Izostankom regulacije korištenja električnih romobila te saobraćajnom nekulturom stvara se sve više problema. Jedan od problema jeste parkiranje romobila, uglavnom onih unajmljenih, na mjestima koja nisu primjerena za parkiranje. To je slučaj i u Sarajevu.

Iz udruženja za promociju biciklizma Giro di Sarajevo istakli su dva primjera parkiranja električnih romobila na mjestima na kojima se to ne bi trebalo raditi. Kako su i sami konstatovali u Giro di Sarajevo, primjerenije je kazati da su odloženi, a ne parkirani.

Oba navedena primjera desila su se u jednoj od centralnih sarajevskih ulica - Zmaja od Bosne. Jedan romobil bio je ostavljen na zelenoj površini, skoro na saobraćajnici, tj. na tramvajskoj pruzi. Drugi je ostavljen nasred trotoara.

Neprimjereno parkiranje unajmljenih romobila je učestalo u Sarajevu. Time se ugrožavaju svi učesnici u saobraćaju, posebno osobe s invaliditetom i oni koji djecu prevoze u kolicima. Osim toga, nije rijetkost da vozači romobila ne poštuju saobraćajne propise. Mnogi od njih voze neprilagođenom brzinom.

Uprkos znatnom povećanju broja onih koji koriste električne romobile te da sve ukazuje na to da će ih biti još više, u Bosni i Hercegovini nije zakonski regulisano njihovo korištenje. Nadležni u Kantonu Sarajevo su prije nekoliko mjeseci najavili da će regulisati njihovo korištenje.