Potvrdio da odlazi
131

Escobar: Pogrešno je tumačiti da je Rusija uzrok problema na Balkanu, laž je da sam bio plaćenik

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Odlazeći zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabriel Escobar kazao je danas da posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Beogradu povećava tenzije između Srbije i Zapada.

Upitan o posjeti Xi Jinpinga Beogradu Escobar je na online konferenciji za medije rekao da je "nezdravo" podizati tenzije između Srbije i zapadne zajednice i pozvao partnere "da budu oprezni u vezi sa kineskom agendom u Evropi".

"SAD su kazale da je bombardovanje kineske ambasade bilo greška. Izvinili smo se, vjerujem da smo platili odštetu porodicama. Mislim da je trenutak koji je odabran za posjetu nesretan, ali namjeran", naveo je Escobar.

Escobar, specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, rekao je i da su pomirenje, vladavina prava i dobri odnosi sa svim susjedima neophodni za integraciju Srbije u transatlantsku zajednicu, prenosi Beta.

"Jasno smo rekli da je Srbija dobrodošla u transatlantsku porodicu, ali da postoje uslovi - pomirenje, vladavina prava i dobri, miroljubivi odnosi sa svim susjedima su dio toga", kazao je Escobar.

Povodom odnosa Srbije i Moskve, Escobar je rekao da bi bilo "pogrešno tumačiti da je Rusija uzrok problema na Balkanu".

"Rusija koristi probleme na Balkanu, ali oni postoje već 25 godina. Rješavanjem problema zatvaramo prostor Rusiji da vrši utjecaj u regionu", kazao je američki diplomata.

Escobar se usprotivio današnjem stavu kosovskog premijera Albina Kurtija da osnivanje Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu i ulazak Kosova u Vijeće Evrope treba da budu odvojeni procesi.

"Ta dva procesa su veoma povezana, jer se Vijeće Evrope bavi pravima manjina, a Kosovo se obavezalo da formira ZSO. Ohrabrujem Kosovo da blisko sarađuje sa američkim i evropskim partnerima kako bi ostvarilo napredak", kazao je Escobar.

Povodom prošlogodišnjeg dogovora Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Ohridu, o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, Escobar je rekao da su svi dogovoreni elementi bili odmah primenjivi, ali da nijedna od strana nije ispunila dogovoreno - Kosovo nije započelo proces formiranja ZSO, a Srbija nije prestala da blokira ulazak Kosova u međunarodne organizacije.

Escobar je rekao da dijalog Beograda i Prištine mora da bude nastavljen, jer bez tog procesa ne bi bilo ni mehanizma za rješavanje kriza i bio bi stopiran evropski put obje strane.

"Normalizacija odnosa Srbije i Kosova ostaje prioritet State Departmenta", dodao je Escobar.

On je kazao da ovog mjeseca napušta obje funkcije jer mu je istekao mandat, negiravši medijske navode da je smijenjen zbog primanja novca od srbijanske vlade. Dodao je da je taj podatak dospio u javnost nakon što je informisao kosovske vlasti o odlasku sa funkcija.

"Sve što je navedeno u tom članku je laž. Nisam smijenjen, i moja supruga nije dobila novac ni od jedne strane države. Svuda gdje sam službovao, ona je održavala direktne kontakte sa građanima, bez naknade. To se pojavilo kada sam vlastima na Kosovu proslijedio informaciju (o odlasku). To je ta vrsta dezinformacija koja se koristi na Balkanu, i zato postoje kritike u vezi sa medijima na Kosovu", rekao je Escobar.

Dodao je da mu je dvogodišnji mandat istekao prije godinu dana, ali da je tražio da ostane na funkciji jer se nadao da će do kraja ove godine biti više napretka u primjeni Ohridskog sporazuma - da će Srbija ispuniti ono što se od nje očekuje, a Kosovo formirati ZSO.

Kazao je kako vjeruje da će put ka EU biti nastavljen na cijelom Zapadnom Balkanu, navodeći da su se Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora "posebno angažovale" u procesu eurointegracija.