Sjećanje na ubijenog Đinđića
0

Jovanović predvodio 20.000 ljudi u tradicionalnoj "Šetnji za Zorana"

FENA
Foto: Blic.rs
Fotografije preuzete sa Facebook profila Čedomira Jovanovića
Oko 20.000 okupljenih u subotu je, predvođeno predsjednikom Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem, u tradicionalnoj ''Šetnji za Zorana'' prošlo centrom Beograda, a delegacije su položila cvijeće u dvorištu zgrade srbijanske vlade i na grobu ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, obilježivši tako devet godina od njegovog ubistva.

U izjavi novinarima ispred zgrade srbijanske vlade Jovanović je kazao kako "treba reći istinu" da bi Srbija danas bila bolja da je nastavila kretati se onim putem kojim je išla dok nije ubijen premijer Đinđić.

Đinđić je ubijen u napadu u dvorištu zgrade srbijanske vlade 12. marta 2003., a njegovom pogrebu prisustvovalo je više od 70 stranih državnih delegacije i više stotina hiljada građana.

Bio je prvi srbijanski premijer nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata počeo je proces demokratizacije srbijanskoga društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reforma.

Đinđićeva vlada zalagala se za saradnju s Haaškim tribunalom i u to vrijeme uhapšena je nekolicina haaških optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević, koji je u Den Haag izručen 28. juna 2001.

Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke (DS) u kojoj je bio predsjednik izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva i predsjednik stranke. Također je bio jedan od veterana srbijanske opozicije i jedan od najistaknutijih vođa srbijanske demokratske opozicije, koja je porazila Miloševićev režim na izborima septembra 2000. godine.

U maju 2007. bivši zapovjednik nekadašnje jedinice za specijalne operacije srbijanskog MUP-a Milorad Ulemek osuđen je na 40 godina zatvora zbog organizacije ubistva premijera Đinđića, a kao izravan počinitelj ubistva na 40 godina zatvora osuđen je i bivši zamjenik zapovjednika te postrojbe Zvezdan Jovanović.

Presude Ulemeku i Jovanoviću potvrdio je 29. decembra 2008. srbijanski Vrhovni sud u drugostepenskom postupku, a potom i 24. novembra 2009. u trećestepenskom postupku predviđenom u slučaju osude na najviše zatvorske kazne.