Šokantni stavovi
111

Predstavnik Srba u Makedoniji genocid u Srebrenici opisao kao "nekrofilski diznilend", podnesena prijava

V. K.
Ivan Stojiljković (Foto: Facebook)
Ivan Stojiljković (Foto: Facebook)
Bošnjački demokratski savez (BDS) kao i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) podnijeli su preko advokatice Edine Zećirović Fazlagić krivičnu prijavu protiv predsjednika Demokratske partije Srba u Sj. Makedoniji Ivana Stojiljkovića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Naime, u objavi na društvenoj mreži Facebook, Stojiljković je genocid u Srebrenici nazvao "nekrofilski diznilend" te je kritikovao odluku države da bude jedan od sponzora rezolucije o Srebrenici koja će se razmatrati početkom maja na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Ovakav govor mržnje je nedozvoljen za sve građane a posebno za Bošnjake, pa zbog toga i kao što su najavili na pres-konferenciji putem koje su osudili ovakav govor, tako su i podnijeli krivičnu prijavu. Iako kao poslanik u Skupštini Sjeverne Makedonije predstavlja narod, Ivan Stojiljković njeguje nedemokratske vrijednosti i iste iskazuje javno i sa ovakvim činom je inkrimisao samoga sebe. Advokatica Zećirović Fazlagić je krivičnu prijavu podnijela protiv Stojiljkovića za krivično djelo Odobravanje ili opravdavanje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina član. 407 stav 2 i stav 4 a v.v. 403 iz Krivičnog zakonika Republike Sjeverne Makedonije. Genocid u Srebrenici je potvrđen brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnim mehanizmom za krivične tribunale, presudama Evropskog suda ljudskih prava i presudama sudova u Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji", naveli su iz BDS-a.

Poručili su kako je na ovaj način Stojiljković ismijavao genocid u Srebrenici.

"Nazivajući najveće stradanje čovječanstva poslije Drugog svjetskog rata terminom 'nekrofilski diznilend', pri čemu nekrofilija označava seksualno zadovoljavanje sa mrtvim ljudima, a Diznilend je najveći dječiji park u svijetu i pojam za dječiju zabavu, ostaje zaključak da Stojiljković genocid u Srebrenici doživljava kao seksualno zadovoljavanje sa mrtvom djecom i ismijavanje sa stradanjem bošnjačkog naroda. Prijavljeni Stojiljković, također, podstiče mržnju prema albanskom narodu, služeći se pristrasnom i zapaljivom retorikom, naglašavajući da je ministar vanjskih poslova, koji je po etničkoj pripadnosti Albanac, inicirao i izdejstvovao odluku o kosponzoriranju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici. Na ovaj način, služeći se narativom koji promoviše mržnju i podjele, Stojiljković podstiče i etničke podjele u makedonskom multikulturnom društvu, koje je inače primjer suživota u Evropi i šire", objašnjavaju.

Naveli su kako izražavaju nadu da će prijavljeni biti sankcionisan.

"Advokatica Zećirović Fazlagić, kao i BDS i BNV, izražavaju nadu da će prijavljeni biti sankcionisan u saglasnosti sa zakonom, kao i da će to biti opomena prema svim ostalima da se uzdrže od ovakvih ili sličnih izjava koje šire mržnju u društvu i kreiraju nesiguran ambijent.", zaključili su.