Rezultati ankete
255

Srbijanci prvi put u historiji istraživanja javnog mnijenja protiv ulaska u EU

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prvi put u dvije decenije broj Srbijanaca koji su protiv ulaska u EU veći je od onih koji žele da pristupe bloku, pokazalo je novo istraživanje Ipsosa.

Anketa, koju je sprovela agencija Ipsos, objavljena u listu Blic, pokazala je da je 44 posto učesnika protiv članstva, dok je 35 posto za članstvo Srbije u EU.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su rezultati slični raspoloženju u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

"Vjerujem da je Srbiji mjesto u Evropskoj uniji, vjerujem da treba da nastavimo evropski put i da se borimo za naš dostojanstven put u Evropu. Treba da zadržimo nezavisnost u donošenju odluka, barem dok ne postanemo članica EU", kazao je Vučić.

Srbija je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2009. godine. Pregovori o pristupanju počeli su 2014. godine, ali su dugotrajne tenzije između Srbije i Kosova zaustavile proces.

Iako želi da se pridruži bloku, Beograd također gleda u Moskvu.

Srbija je glasala za tri rezolucije UN kojima se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, ali se nije pridružila međunarodnim sankcijama protiv Moskve.

Politolog Nemanja Todorović , glavni urednik portala European Western Balkans, skeptičan je prema istraživanju.

"Moje mišljenje je da je ovo istraživanje, baš kao što je i sa ovim narativom, postavljeno kako bi se istražili efekti potencijalne odluke Vlade Srbije da uvede sankcije Rusiji i prihvati sve restriktivne mjere koje je EU uvela Rusiji", rekao je Todorović.

Rezultati istraživanja dolaze u trenutku kada je srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao da bi zemlja trebalo da preispita svoj proklamovani cilj pridruživanja EU zbog pritiska Zapada da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Našu ljubav prema Evropi mjere našom mržnjom prema Rusiji“, rekao je Vulin za RTS.

"Ako volite Evropu, morate mrziti Rusiju. Pa, ja ne želim da mrzim Rusiju, ne želim nikoga da mrzim. Imam pravo da ne izgubim nijednog prijatelja, ne učestvujem u vašim sukobima", dodao je Vulin.

Očigledno je da unutar političkih opcija u Srbiji ne postoji homogen odnos prema EU.