Preliminarni rezultati
2

Velike promjene u Sjevernoj Makedoniji nakon izbora, vladajuće socijaldemokrate doživjele potop

V. K.
Na generalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji koji su se održali danas zabilježene su velike promjene kako na parlamentarnom tako i na nivou predsjednika države.

Naime, dosadašnji predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski priznao je poraz na izborima te je čestitao Gordani Šiljanovskoj na pobjedi. Siljanovska dolazi iz redova najveće opozicione partije VMRO-DPMNE.

"Rezultati su jasni i nemam namjeru da ih elaboriram. Prema dosadašnjim rezultatima, čestitam pobjednici i želim joj uspješan rad u narednih četiri-pet godina. Moj koncept multietničke Makedonije danas nije dobio većinsku podršku građana. Moja savjest je čista, ali nisam siguran da je savjest čista onima koji su spriječili hiljade građana da danas izađu na izbore", poručio je Pendarovski.

Gordana SIljanovska će preuzeti funkciju predsjednice države (Foto: EPA-EFE)
Gordana SIljanovska će preuzeti funkciju predsjednice države (Foto: EPA-EFE)

Pobjedu na parlamentarnim izborima proglasila je i dosadašnja opoziciona partija VMRO-DPMNE.

Od prebrojanih 68,93 posto glasova, VMRO-DPMNE osvojio je 282.779 glasova tj. 42,80 posto, dok je Socijaldemokratska unija Makedonije osvojila 14,73 posto glasova, odnosno 119.330 glasova. Treće mjesto prema preliminarnim rezultatima osvojila je koalicija Evropski front koja je osvojila 116.500 glasova odnosno 13,28 posto.

Ukoliko se ovakvi brojevi zadrže, VMRO-DPMNE brojat će 59 glasova u skupštini, Socijaldemokratska unija 19 mandata, a koalicija Evropski front 18 mandata.

"Čestitam izbornu pobjedu našem konkurentu Hristijanu Mickoskom i VMRO-DPMNE i čestitam Gordani Siljanovskoj. Nadam se da će pošteno obavljati svoj posao. Ne želim nikoga kriviti prije vremena i izvlačiti zaključke. Niko nije bez odgovornosti", rekao je lider Socijaldemokrata Dimitar Kovačevski.