Ko će građanima nadoknaditi štetu
0

Ako vam snijeg s krova padne na glavu ili na auto, krivi su svi i niko

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Civilna zaštita, kako kantona, tako i Federacije, je već nekoliko puta do sada upozoravala da vlasnici zgrada, bilo da se radi o privatnim ili pravnim subjektima, moraju ukloniti ledenice i snijeg s krovova. Međutim, rijetki su oni koji su to ispoštovali, a samo pukom srećom do sada nije bilo ljudskih žrtava dok se snijeg obrušavao na ulice.

Materijalna šteta nastala zbog neuklanjanja snijega s krovova, koja je nanesena pojedinim građanima, je ogromna. Najupečatljiviji primjer je onaj od prije nekoliko dana, kada je snijeg s krova zgrade u ulici Mehmeda Spahe u Sarajevu potpuno smrskao automobil u pokretu, čijeg su vlasnika jedva izvukli građani koji su se nalazili u blizini.

Civilna zaštita je upozoravala Ko je kriv zbog toga i ko će u ovakvim slučajevima nadoknaditi štetu, pitali smo u Štabu Civilne zaštite KS, kao i advokata.

"Štab Civilne zaštite KS je na vrijeme izdao upozorenje i naredbu da se snijeg i led skidaju s krovova. To se posebno odnosi na zgrade uz prometne ceste. Na kraju krajeva, to je propisano zakonom. Svi vlasnici zgrada koji su se oglušili o to, snose odgovornost. Vlasnici su, ako to već nisu sami mogli ukloniti, trebali angažovati nekoga", rekao je za Sarajevo-x.com Mustafa Kovač, direktor Uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Kao što je slučaj sa velikim brojem zakona u BiH, tako je i sa Zakonom o upravljanju zgradama, pa su ovakvi slučajevi manje-više kolektivna odgovornost, svi su krivi, a pojedinac nikako, smatra advokat Nedžad Ademović iz Sarajeva.

Nema novca za nadoknadu štete

"Nadležnosti predstavnika vlasnika i upravitelja nisu baš jasne, Zakon u tom pogledu nije baš jasan. S druge strane, kriza je velika i znate da sredstava za nadoknadu ovakvih troškova nema. Međutim, individualna je stvar koga ćete tužiti i sve zavisi toga kako advokat to promišlja. Kada bih ja tužio, tužio bih solidarno. Većina zgrada je nacionalizovana, stanovi su otkupljeni, a zgrade su ostale u vlasništvu općina. Kao prvog tuženog bih stavio općinu, jer su formalno to nacionalizovali. Zgradama bi trebali upravljati vlasnici stanova, ali, prema mom mišljenju, sada je obaveza općina da upravljaju zgradama, jer su oni ostali vlasnici zgrada, stanovi su samo izuzeti u korist privatnih osoba", prokomentarisao je Ademović u izjavi za Sarajevo-x.com.

Naš sagovornik dodaje i to da se tužbom mogu obuhvatiti i upravitelji zgrada, u smislu da se vidi koliki su njihovi propusti i da li su mogli nešto poduzeti.

"Ako upravitelj ne može skinuti snijeg, jer je opasno, onda treba angažovati komunalne službe koje to mogu uraditi i da svoj trošak naplate onoliko koliko je to moguće. Ne može se samo ostavljati obavijest: 'Čuvaj se snijega s krova!'. To ne oslobađa nikoga, to je samo upozorenje, ali treba otkloniti i opasnost", kaže Ademović.

Na zgradama nema snjegobrana

U Sarajevostanu, jednom od većinskih upravitelja u zgradama kolektivnog stanovanja, kažu da su poduzeli sve što su mogli, ali da su se i etažni vlasnici trebali angažovati na uklanjanju snijega. Prema riječima Fuada Haskića, izvršnog direktora za održavanje, Sarajevostan je angažovao svoje ekipe na uklanjanju snijega i leda s krovova zgrada, u kojim su upravitelji i još osam kooperanata koji pomažu u tom poslu.

"Mi imamo dva specijalna vozila sa korpama na terenu, kao i ekipe koje skidaju snijeg s krovova. Također, predstavnik etažnih vlasnika je dužan dati nam nalog za uklanjanje snijega i leda. Ukoliko se to ne desi, mi ih upozorimo i čekamo nalog. To, uostalom, stoji i u Zakonu o komunalnoj čistoći iz '97. godine. Kada se dese ovakve stvari, onda se traži krivac. Da li je ranije zakazala Civilna zaštita ili općine, ne bih da ulazim u to, ali mi se ne osjećamo odgovorinim. Postoje i drugi uzroci zbog kojih dolazi do ovakvih situacija. Naročito u općinama Stari Grad i Centar u Sarajevu ima devastiranih zgrada zbog čeka dolazi do svega toga i njihova sanacija se ne može završiti iz redovnog finansiranja. Većina zgrada na krovovima nema snjegobrane, da ih ima ne bi dolazilo do svega ovoga", rekao je Haskić za Sarajevo-x.com.

Iz Srajevostana kažu da su njihove ekipe i dalje na terenu do 22 sata i da svakodnevno skidaju led i snijeg s krovova.