Svečano otvoren
2

U azil u Prači će prvo biti smješteni agresivni psi

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Uz prisustvo brojnih zvaničnika sa svih nivoa vlasti, danas je u mjestu Brdarići u općini Prača otvoren prvi azil za napuštene i izgubljene životinje Kantona Sarajevo.

Muriz Alić, vlasnik firme Murai komerc, koja je i izgradila azil, je kazao kako je azil napravljen prema svim zakonskim propisima te da zadovoljava sve uvjete za smještaj životinja.

"Ovo je tek prva faza projekta i do sada je uloženo oko 1.400.000 KM. Azil sada može primiti 525 pasa, dok je planirano da taj broj do kraja godine bude 1.000. Osim toga, u okviru azila će biti izgrađen i pet hotel, smještaj za mačke te edukativni centar", kazao je Alić.

Prema planu, navodi Alić, u azil će prvo biti smješteni agresivni psi, onda nesterilizirane ženke, koje će ovdje biti sterilizirane, te bolesni i ostali psi iz Kantona Sarajevo.

Azil je svečano otvorio premijer Vlade KS Fikret Musić, koji je kazao da je ovo samo početak rješenja jednog od gorućih problema Kantona Sarajevo.

"Sama činjenica da je u ovaj azil uloženo više od milion KM, govori o ozbiljnosti cijele situacije. Mislim da se možemo ponositi ovim što je do sada urađeno. Svaki pas će imati smještaj, hranu i sigurno bolje uslove nego na ulici. Otprilike će se za svakog psa mjesečno izdvajati oko 150 KM", navodi Musić.

Ministar privrede KS Rusmir Sendić je istakao kako u Kantonu Sarajevo trenutno ima od pet do šest hiljada pasa lutalica te da se izgradnjom azila neće odmah riješiti ovaj problem, međutim, ovo je definitivno veliki pomak. U bužetima KS, Grada i općina je planirano 942.100 KM za iznajmljivanje objekta, a osim toga, sredstva će biti utrošena za transport, čipovanje pasa, ishranu, vakcinaciju te za plaće uposlenika.

"Krajnji cilj i svrha azila je udomljavanje, tako da će psi ovdje imati smještaj sve dok im ne pronađemo adekvatne domove. Eutanazija pasa se neće dešavati ovdje, a svi zainteresirani građani mogu doći kada god žele da prošetaju pse, igraju se s njima i eventualno udome nekog od njih. U azilu će biti zaposleno 12 stalnih radnika, od kojih i dva veterinara, jedan iz Prače, drugi iz Sarajeva, dok će još osam radnika biti zaposleni kao spoljni saradnici", naglasila je Amela Turalić, rukovodilac azila.

Svaki pas koji bude smješten u ovaj azil će na raspolaganju imati sedam metara kvadratnih natkrivenog prostora, te 10 metara kvadratnih prostora za šetnju, što su standardi propisani Zakonom o zaštiti životinja.