Pitanje Rafaha
72

Američki ministar odbrane potvrdio: SAD blokirao dio isporuke oružja Izraelu zbog Gaze

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je da Sjedinjene Američke Države pauziraju isporuku "municije velike nosivosti" Izraelu zbog mogućih kopnenih operacija u Rafahu bez plana za civile u gradu na jugu Gaze.

"Nastavit ćemo činiti ono što je potrebno kako bismo osigurali da Izrael ima sredstva da se odbrani, ali bez obzira na to, trenutno pregledavamo neke kratkoročne pošiljke sigurnosne pomoći u kontekstu događaja u Rafahu", rekao je Austin na saslušanje Senatskog pododbora za odbranu.

CNN je prethodno izvijestio da je SAD prošle sedmice pauzirao isporuku 1.800 bombi teških oko 900 kilograma i 1.700 bombi teških oko 225 kilograma Izraelu zbog zabrinutosti oko njihove moguće upotrebe u upadu u Rafah.

"Bili smo vrlo jasni... da Izrael ne bi trebao pokrenuti veliki napad na Rafah bez računa i zaštite civila koji se nalaze u tom bojnom prostoru", rekao je Austin.

Austin je dodao da SAD nije donio konačnu odluku o tome što će se dogoditi s isporukom oružja, te je naglasio da isporuka nije dio dodatnog paketa potrošnje koji je nedavno usvojio Kongres, a koji uključuje smrtonosnu pomoć Ukrajini, kao i Izraelu .

Austina su tokom njegovog odgovora prekinuli prosvjednici Code Pink koji su uzvikivali "Oslobodite Palestinu" prije nego što su ih ispratili iz sobe.