Izveden pred sud
46

Bivši kazahstanski ministar pretukao suprugu koja je nedugo poslije preminula

B. R.
Kuandik Bišimbajev i Sultanat Nukenova
Kuandik Bišimbajev i Sultanat Nukenova
Bivši kazahstanski ministar ekonomije Kuandik Bišimbajev je priznao da je "nenamjerno" pretukao svoju suprugu Sultanat Nukenovu nakon čega je ona preminula.

Sedmicama prije nego što će 25. aprila priznati da je počinio zločin, tvrdio je da je nije mučio i ubio. Advokati bivšeg 44-godišnjeg ministra su osporavali izvještaje patologa u kojem je navedeno da je 31-godišnjakinja, koja je bila astrologinja, preminula usljed više udaraca u glavu, prenosi agencija Associated Press (AP).

Osim toga, advokati su Nukenovu tokom suđenja, koje je počelo u martu ove godine, prikazali kao osobom koja je sklona ljubomori i nasilju.

Tužitelji su tokom suđenja prikazali snimak iz 9. novembra prošle godine, a koji su načinile sigurnosne kamere u restoranu BAU. Restoran je u vlasništvu Bišimbajevovog rođaka, a restoran se nalazi u glavnom gradu Kazahstana Astani.

Na toj snimci je vidljivo da je Bišimbajev svoju suprugu vukao za kosu te da ju je udarao šakama i nogama. U jednom trenutku uhvatio ju je za vrat te lijevom šakom udario u bradu. Na sudu se saznalo i to da ju je tukao duže od dva sata. Nekoliko sati nakon što je snimka nastala, Nukenova je preminula od posljedica povreda mozga.

Njeno beživotno tijelo je pronađeno 10. novembra u VIP sobi restorana. Nakon što ju je pretukao, Bišimbajev je jeo u restoranu. Umjesto da je pozvao hitnu pomoć, na sudu je rečeno da je pozvao "vidovitog prijatelja".

Mediji su prošli mjesec objavili da mu je Nukenova bila treća supruga te da je na nju nasrnuo nakon što mu je kazala da ga želi ostaviti. Na sudu je rečeno i to da ga je više puta pokušala ostaviti te da ju je više puta pretukao. Ključni svjedok tokom suđenja Bišimbajevu je bio stariji brat Nukenove Atibek Amangeldi. Bišimbajev je ranije tvrdio da je supruga preminula od povreda koje je sama sebi nanijela.