Kompanija priznala
25

Britanski McDonald's prima do dvije prijave sedmično za seksualno uznemiravanje

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef McDonald'sa u Velikoj Britaniji priznao je da lanac brze hrane prima do dvije prijave za seksualno uznemiravanje sedmično.

Alistair Macrow je rekao zastupnicima da je primio više od 400 pritužbi radnika od jula. Također je kazao da je 18 osoba dalo otkaz, ali da ne zna koliko je pritužbi upućeno policiji.

Radnici, koji su napustili McDonald's, rekli su da su iskusili toksičnu kulturu radnog mjesta u ovoj kompaniji gdje se prijave seksualnih napada, rasizma i maltretiranja nisu shvatale ozbiljno.

Macrow je u utorak rekao Komitetu za odabir poslovanja i trgovine da je McDonald's UK od jula primio 407 pritužbi zaposlenika različite prirode.

Nakon izvještaja BBC-ja o seksualnom uznemiravanju radnika u ljeto, Macrow je uspostavio jedinicu za istragu koja će se baviti pritužbama.

Od 157 pritužbi koje su istražene, Macrow je rekao da se 17 pritužbi odnosilo na seksualno uznemiravanje i da su dovele do disciplinskih mjera. Dodao je da se devet odnosilo na maltretiranje, a jedno na rasno uznemiravanje.

U odnosu na neriješene slučajeve koje tek treba ispitati. Među njima se 27 pritužbi odnosi na seksualno uznemiravanje, dodao je on.

Lanac brze hrane jedan je od najvećih poslodavaca u privatnom sektoru u Velikoj Britaniji, koji zapošljava više od 170.000 ljudi. Tri četvrtine zaposlenih su u dobi od 16 do 25 godina i mnogima je to prvi posao.

Ukupno ima 1.450 restorana. Prema riječima Macrowa, 89 posto njegovih filijala u Velikoj Britaniji vode primaoci franšize. Ali priznao je da nijedan korisnik franšize još nije izgubio ugovore zbog tvrdnji o uznemiravanju i zlostavljanju.