Dan Pobjede
96

Crvenim trgom prošao samo jedan tenk i to iz Drugog svjetskog rata: Dokaz ruskih gubitaka u Ukrajini

F. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Usamljeni, simbolični tenk pojavio se na godišnjoj ruskoj vojnoj paradi 9. maja drugu godinu zaredom jer je zemlja bila prisiljena smanjiti svoje uobičajeno pokazivanje vojne moći tokom rata u kojem je u posljednje dvije godine pretrpila kolosalne gubitke.

Jedini tenk koji je prošao Crvenim trgom dok je Vladimir Putin vršio smotru oko 9.000 vojnika bio je T-34 iz Drugog svjetskog rata koji je nosio zastavu koju je Sovjetski Savez koristio kada je zajedno s drugim saveznicima porazio nacističku Njemačku. Tenk je stekao status ikone, ali nije u borbenoj upotrebi već je simbol onih koji su bili dio proslave Dana pobjede 9. maja.

To je samo jedan način na koji je najveći kopneni rat u Evropi od Drugog svjetskog rata utjecao na glavno vojno i političko slavlje Rusije. Fotografije s Crvenog trga također pokazuju patrole kako nose puške protiv dronova kako bi se zaštitili od sabotažnih napada koji su postali problem zbog širenja dronova na bojnom polju - i sve više na vojnim i energetskim lokacijama unutar Rusije.

Tokom odvojenog sastanka s ruskim komandantima koji se bore u Ukrajini, Putin je upitan o mogućnosti ubrzanja izgradnje naprednih dronova poput onih koje koristi Ukrajina, piše The Guardian.

"Znamo koliko je teško našim lovcima koji su suočeni s činjenicom da neprijateljske bespilotne letjelice lete iznad njih poput muha - sve je to poznato. Radimo na tome i siguran sam da će biti rezultata", kazao je Putin.

Oryx, web stranica za analizu obavještajnih podataka otvorenog koda, procjenjuje da je ruska vojska izgubila najmanje 3.000 tenkova u posljednje dvije godine, uključujući 2.000 uništenih i još 514 zarobljenih od strane Ukrajine. To je od procijenjenih 15.724 izgubljena oklopna vozila, uključujući 11.202 koja su uništena. Smatra se da je stvarni broj čak i veći.

Ruska parada uključivala je nekoliko desetaka vozila uključujući oklopne transportere BTR-82A, nekoliko tipova oklopnih vozila, oklopno vozilo hitne pomoći i mobilne strateške raketne sisteme Yars, koji mogu nositi interkontinentalne balističke rakete naoružane nuklearnim bojevim glavama.

Putin je u četvrtak objavio da su rusko i bjelorusko ministarstvo odbrane započelo pripreme za zajedničke vježbe korištenja nestrateškog nuklearnog oružja. Kremlj je to nazvao odgovorom na prijetnje Zapada, uključujući odbijanje Emmanuela Macrona da isključi slanje francuskih trupa u borbu u Ukrajini.

Putin je izdao poznatu prijetnju: "Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob, ali u isto vrijeme nećemo dopustiti da nam itko prijeti", rekao je. "Naše strateške [nuklearne] snage uvijek su u pripravnosti."