Ponuda iz Teherana
57

Iran nudi besplatno školovanje studentima izbačenim zbog protesta protiv Izraela

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekoliko uglednih iranskih univerziteta nude povoljne obrazovne uslove studentima koji su izbačeni s američkih koledža zbog demonstracija protiv Izraela i rata u Gazi.

Objave su u četvrtak objavili predsjednici Iranskog univerziteta za znanost i tehnologiju (IUST) i Univerziteta Allameh Tabataba'i (ATU).

"Univerzitet nudi prijem izbačenih propalestinskih studenata i pruža im iste uslove i bonuse koje su uživali u vlastitoj zemlji", rekao je Mansour Anbia, predsjednik IUST-a.

Predsjednik ATU-a Abdollah Mo'tamedi također je rekao da je univerzitet "spreman ponuditi stipendije i podučavati perzijski jezik protjeranim propalestinskim studentima i profesorima".

Američki studenti započeli su demonstracije 18. aprila, protiv rata i podrške Washingtona vojnom napadu koji je dosad odnio živote najmanje 34.622 Palestinca, uglavnom žena i djece.

Također su pozivali svoje fakultete da se oslobode finansijskih udjela povezanih s Izraelom.

Suzbijajući proteste, američka policija do sada je uhapsila oko 2.200 ljudi.

Također u četvrtak, Seyed Mahmoud Aghamiri, dekan Univerziteta Shahid Beheshti u Teheranu, rekao je da će fakultet ponuditi stipendije studentima u SAD-u i Evropi, koji su izbačeni zbog učešća u propalestinskim demonstracijama u kampusima.

Dan ranije, Univerzitet Shiraz postao je prvi iranski akademski centar koji je američkim studentima i profesorima koji su bili prisiljeni napustiti svoje škole ili im je prijetilo izbacivanje ponudio nastavak studija u prestižnom akademskom centru.