U blizini obale
19

Italijanske specijalne snage se ukrcale na turski brod zbog prijetnje pirata

F. H.
Foto: Twitter/ @denizcilikgm
Foto: Twitter/ @denizcilikgm
Italijanske specijalne snage ukrcale su se u petak na teretni brod koji je plovio iz Turske za Francusku, nakon što su posadi zaprijetili "pirati" u blizini talijanske obale, saopćilo je ministarstvo obrane.

"Operacija je u toku na brodu na koji su se ukrcali pirati... Slijepi putnici su koristili nešto što je izgledalo kao oružje poput bodeža, kako bi prijetili posadi", rekao je novinarima ministar odbrane Guido Crosetto.

Marinci su se ukrcali na brod kod Napulja nakon što je skupina, "navodno migranata, prijetila posadi noževima", rekao je službenik za medije ministarstva.

Specijalne snage su od tada ponovno preuzele kontrolu nad brodom koji je "plovio iz Turske u Francusku", ali je u toku potraga za nekim od slijepih putnika, rekao je službenik za medije.

Brod je bio Galata Seaways, roll-on roll-off teretni brod, dizajniran za prijevoz vozila, koji je plovio pod turskom zastavom s 22 člana posade, prema izvještajima talijanskih medija.

"Skupina migranata pokušala je uzeti dio posade za taoce unutar mosta", prenijela je novinska agencija ANSA.

Dva mornarička helikoptera, kao i brodovi obalne straže i financijske policije bili su uključeni u operaciju, saopćilo je ministarstvo.