Kritična ulazna tačka
49

Izrael obavijestio SAD o planovima evakuacije palestinskih civila iz Rafaha

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je obavijestio zvaničnike američke administracije o planu za evakuaciju palestinskih civila uoči potencijalne operacije u gradu Rafah na jugu Gaze s ciljem iskorjenjivanja pripadnika Hamasa.

Ovo su tvrdnje američkih zvaničnika koji nisu ovlašteni da javno komentarišu ova dešavanja, te su tražili anonimnost da bi razgovarali o osjetljivoj razmjeni.

Napomenuli su da plan, koji su Izraelci detaljno iznijeli, ipak nije promijenio stav SAD da bi nastavak operacije u Rafahu doveo previše nedužnih palestinskih civila u opasnost.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će izvesti vojnu operaciju u Rafahu, uprkos upozorenjima predsjednika Joea Bidena i drugih zapadnih zvaničnika da bi to rezultiralo više smrtnih slučajeva civila i pogoršalo strašnu humanitarnu krizu.

Bidenova administracija je rekla da bi moglo biti posljedica po Izrael ako nastavi s operacijom bez kredibilnog plana za zaštitu civila.

"U odsustvu takvog plana, ne možemo podržati veliku vojnu operaciju koja ide u Rafah jer je šteta, koju bi ona napravila, iznad onoga što je prihvatljivo", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u petak na Sedona Forumu.

Oko 1,5 miliona Palestinaca sklonilo se u grad na jugu Gaze jer je teritorija opustošena ratom koji je počeo 7. oktobra nakon napada Hamasa.

Agencija Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć u petak je saopćila da će stotine hiljada ljudi biti "u neposrednoj opasnosti od smrti" ako Izrael krene dalje s napadom na Rafah.

Pogranični grad je kritična ulazna tačka za humanitarnu pomoć i pun je raseljenih Palestinaca, od kojih su mnogi u gusto zbijenim šatorskim kampovima.

Zvaničnici su dodali da plan evakuacije nije finaliziran i da su se obje strane složile s tim da nastave razgovarati.