Napad neizbježan?
0

Izralelska vojska poručila Palestincima da počnu sa evakuacijom istočnog Rafaha

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelska vojska poručila je Palestincima da počnu sa privremenom evakuacijom istočnog Rafaha, navodi se u saopćenju izraelskih odbrambenih snaga, signalizirajući da je kopnena invazija neizbježna.
Ljudima je rečeno da se presele u Muwasi, izraelsko humanitarno područje u blizini obale. Vojska je navela da je proširila pomoć na to područje, uključujući terenske bolnice, šatore, hranu i vodu.

Najava dolazi usred krhkih pregovora o prekidu vatre i uoči dugoočekivane kopnene ofanzive koju Izrael mjesecima najavljuje.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je jučer rekao da Hamas nije ozbiljan po pitanju dogovora i upozorio na "snažnu operaciju u vrlo bliskoj budućnosti u Rafahu".

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Hamas napao glavni izraelski prijelaz u nedjelju, te su ubili tri vojnika.

Napomenimo i da su izraelski tenkovi viđeni u blizini granice s Gazom.

U Rafahu se nalazi 1,4 miliona civila koji su pobjegli od borbi na drugim mjestima. Mnogi žive u improviziranim kampovima sa malo ili nimalo pristupa hrani, čistoj vodi ili kanalizaciji.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je ranije ove sedmice da bi kopnena ofanziva na Rafah rezultirala, kako su naveli, krvoprolićem.