Šta će uraditi?
10

Kako Kremlj može reagovati na poziv u pomoć iz Pridnjestrovlja: Nekoliko scenarija u igri

V. K.
Čeka se reakcija Moskve
Čeka se reakcija Moskve
Nakon što su zvaničnici iz separatističke moldavske regije Pridnjestrovlje zatražili reakciju Rusije povodom, kako su naveli, navodnog pritiska Moldavije, Institut za istraživanje rata analizirao je potencijalne poteze Kremlja u ovom smjeru.
Iako sam poziv ne predstavlja eskalaciju, potpuno je jasno iz ukrajinskog scenarija da i poziv može predstavljati znak za Moskvu da vojno reaguje.

"Pridnjestrovski zvaničnici su posebno koristili riječ koja predstavlja odbranu i zaštitu što bi vjerovatno postavilo uslove za Kremlj da 'odbranu' tumači u vojnom smislu, ako tako želi", piše ISW.

Svakako, Kremlj tek treba da analizira dokument iz Pridnjestrovlja, a navodi se kako će Vladimir Putin najvjerovatnije spomenuti ovu regiju u velikom govoru koji planira održati danas pred parlamentarcima.

Kada je riječ o potencijalnim scenarijama, ISW ističe pet mogućih reakcija Moskve na poziv Pridnjestrovlja.

"U prvom scenariju, Kremlj može odlučiti da ne poduzme ništa nakon kongresa pridnjestrovskih zvaničnika 28. februara i da dozvoli nastavak statusa quo između Pridnjestrovlja i Moldavije. Ipak, Putin bi se u tom slučaju mogao pozabaviti ovim zahtjevima kasnije", navodi se.

Drugi scenarij odnosi se na diplomatski pritisak.

"Kremlj bi mogao izvršiti pojačan diplomatski pritisak na Moldaviju da opozove svoj nedavni Carinski zakonik koji je stupio na snagu 1. januara 2024. godine. Kremlj bi također mogao pružiti dodatnu ekonomsku podršku Pridnjestrovlju kroz humanitarnu ili finansijsku pomoć kako bi prisilili Moldaviju da 'kapitulira' pred svojim zahtjevima", ističu u analizi.

Treći scenarij obuhvata vojnu pomoć.

"Kremlj bi također mogao pokušati poslati dodatnu vojnu pomoć pridnjestrovskim snagama u budućnosti iako je nejasno kako bi se taj transport odvijao. Uzevši u obzir da bi to odvuklo ljudstvo od njihovih napora u istočnoj Ukrajini, vjerovatno bi takva aktivnost i propala", pojasnili su.

Četvrti scenarij uključuje moguće hibridne operacije usmjerene na destabilizaciju političkih prilika u Moldaviji.

"To bi se dešavalo uoči pregovora o pristupanju Moldavije Evropskoj uniji u junu 2024. godine i predsjedničkih izbora u novembru 2024. godine. Kremlj će vjerovatno intenzivirati informativne operacije optužujući Zapad da vodi antiruski hibridni rat protiv Moldavije", analiziraju.

Posljednja opcija uključuje formalnu aneksiju Pridnjestrovlja.

"Kremlj bi mogao odlučiti da formalno aneksira Pridnjestrovlje u budućnosti kako bi dugoročno opravdao vojnu intervenciju protiv Moldavije. Kremlj je ranije koristio slična opravdanja, posebno zaštitu ruskih državljana da opravda vojnu intervenciju protiv Gruzije i Ukrajine. Ipak, ISW nije uočio nikakve jasne naznake ruskih vojnih priprema za intervenciju u Pridnjestrovlju", zaključuju u analizi.