Treći mandat
60

Khan se oglasio nakon pobjede u Londonu: Čast mi je služiti gradu koji volim

V. K.
Sadiq Khan (Foto: X)
Sadiq Khan (Foto: X)
Gradonačelnik Londona Sadiq Khan oglasio se nakon pobjede na lokalnim izborima i trećeg mandata kojeg je osvojio na čelu glavnog grada Velike Britanije.
U kratkom obraćanju putem društvenih mreža, Khan se zahvalio svim glasačima koji su zaokružili njegovo ime na izborima.

"Čast mi je služiti gradu koji volim. Danas nismo ispisali samo historiju već oblikovali i budućnost. Neumorno ću raditi na oblikovanju pravednijeg, sigurnijeg, zelenijeg grada za svakog stanovnika Londona", poručio je Khan.

Novi-stari gradonačelnik osvojio je 43,8 posto glasova, dok je Hall imala podršku 32,7 posto glasača na izborima. Odziv birača bio je samo 1,5 posto manji u odnosu na 2021. godinu.

Vrlo brzo nakon objave rezultata stigle su i prve reakcije političara, a među onima koji je reagovao bio je i predstavnik Konzervativne partije Paul Scully koji je rekao kako je njegova stranka vodila takvu kampanju da je poklonila pobjedu Khanu.

Tokom predizborne kampanje Khan je obećao uvođenje besplatnih školskih obroka za sve učenike osnovnih škola u Londonu kao i cijene prijevoza u Londonu najmanje do 2025. godine.

Uzevši u obzir da je jedna od tema kampanje bila i stanogradnja, Khan je rekao kako u narednom periodu namjerava izgraditi 40.000 novih kuća čiji će vlasnik biti grad.