Uprkos obećanjima
125

Mlade Afganistanke očajne nakon što su im talibani zabranili da idu u srednju školu

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Afganistanske tinejdžerke su se požalile BBC-ju da su očajne jer im je zabranjeno da idu u školu.

Otkako je Afganistan pod kontrolom talibana, djevojčicama je zabranjeno da idu u školu.

"To što mi nije dozvoljeno da učim je kao smrtna kazna", izjavila je 15-godišnja Meena, koja tvrdi da se ona i njene prijateljice osjećaju izgubljeno i zbunjeno otkako im je zatvorena škola u provinciji Badakhshan.

"Nemamo ništa za raditi osim kućanskih poslova, zamrznute smo na jednom mjestu", kazala 16-godišnja Laila čija je škola u provinciji Takhar zatvorena istog dana kada su talibani preuzeli kontrolu u Afganistanu.

U intervjuima za BBC su učenice i učiteljice iz 13 provincija rekli da su frustrirani jer ne mogu ići u srednju školu uprkos obećanju talibana da će moći nastaviti s učenjem uskoro.

"Učenice su uzemirene, ispašta njihovo mentalno zdravlje. Pokušavam im uliti nadu, ali je to teško jer mnogo tužne i razočarane", riječi su jedne učiteljice.

U padu je i broj djevojčica u osnovnim školama, kojima je dozvoljen povratak u klupe. Zbog pogoršanja siromaštva i zabrinutosti za sigurnost mnoge porodice oklijevaju da pošalju djevojčice u školu.

Zvaničnici su ranije izbjegavali potvrditi da je riječ zabrani odlaska u školu, no vršilac dužnosti zamjenika ministra obrazovanja Abdul Hakim Hemet je rekao da djevojčicama neće biti dozvoljeno da pohađaju srednju školu dok se ne odobri nova obrazovna politika naredne godine. Uprkos tome, neke škole za djevojlčice su otvorene nakon pregovora s lokalnim talibanskim zvaničnicima.

Jedna učiteljica iz grada Mazar-i-Sharif u provinciji Balkh je potvrdila da djevojčice normalno idu u školu. no djevojčica iz istog grada je rekla da su naoružani talibani prilazili djevojčicama na ulicama te im govorili da pokriju kosu i usta. Zbog toga je zaustavljena trećina njenog razreda.

"Životi su nam u rukama kad napustimo domove. Ljudi se ne smiju, situacija nije mirna. Drhtimo od straha", rekla je ona.

Talibani su odobrili povratak dječaka u srednje škole u septembru, ali to ne važi za djevojčice.

Laila želi biti ljekar, a svoje školske stvari je spremila čekajući povratak u školu.

"Kad vidim svoju odjeću, knjige, šal i cipele kako samos toje u sobi, uznemirim se. Nikad nisam željela da sjedim kod kuće", kazala je ona.

Meena se nada da će biti hirurg, no nije sigurna da će moći nastaviti školovanje.

Djevojčicama i ženama je bilo zabranjeno da idu u školu i na fakultet tokom posljednje talibanske vladavine između 1996. i 2001. godine.