Dvostruki standardi?
35

Muslimani u Australiji ogorčeni: "Jedan napad objašnjen mentalnim problemima, a drugi terorizmom"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U napadu nožem 13. aprila u trgovačkom centru u Sydneyu u Australiji ubijeno je šest ljudi prije nego što je policija ubila napadača.
Nekoliko dana kasnije, australska policija saopćila je da je napadač imao psihičkih problema koji su doveli do izoliranog čina te da napad nije bio povezan s terorizmom.

Dana 15. aprila, biskup Mar Mari Emmanuel i tri osobe u crkvi Krista Dobrog Pastira povrijeđeni su u napadu tikom službe prije nego što je optuženi napadač uhvaćen. Šef policije Novog Južnog Walesa brzo je rekao da će napad biti istražen kao "teroristički čin".

Imam Shadi Al-Suleiman, lider Australskog nacionalnog vijeća imama (ANIC), rekao je da pristup vlasti ovim napadima nije bio jednak.

"Jedan je opisan kao problem mentalnog zdravlja, drugi je označen kao teroristički čin. Postoji ozbiljna nejednakost među zajednicom", rekao je Al-Suleiman.

Naglašavajući da jezik kojim se policija služi nije pomogao situaciji, Al-Suleiman je rekao da su svoju zabrinutost zbog dvostrukih standarda prenijeli vlastima, ali su dobili nezadovoljavajuće povratne informacije.

"Glavne medijske agencije rasplamsavaju situaciju kada počnu koristiti riječi poput 'religiozni' i 'sunitski muslimani'. Ne shvaćaju svi da terorizam, ekstremizam i nasilje nemaju rasu, vjeru ili boju kože. Islamofobija nisu samo fizički napadi, to su i verbalni, online i maltretiranje. Sve su to vrste islamofobije", rekao je Al-Suleiman.

Ističući da su muslimani manjina u Australiji koja čini 3 postostanovništva, Al-Suleiman je rekao da bi muslimani trebali biti solidarni i podići svijest o islamofobiji.

Kazao je da bi muslimani trebali biti uključeni u pravni sistem kako bi se bolje borili protiv antimuslimanskih osjećaja.

"Pravni sustav treba poboljšati, a muslimanska zajednica mora poboljšati svoj angažman i svijest", rekao je Al-Suleiman.

Al-Suleiman je istaknuo da je u Australiji došlo do porasta antimuslimanskog raspoloženja od prekograničnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi. Od tada, Izrael je pokrenuo protunapad na Gazu u kojem je ubijeno više od 34.600 Palestinaca, većina žena i djece, a ranjeno gotovo 78.000.

Al-Suleiman je dodao da je prošlomjesečni napad na crkvu pogoršao neprijateljstvo, na temelju informacija dobivenih od Australskog nacionalnog vijeća imama.