Ruski predsjednik
67

Na pravoslavni Božić Putin se zakleo da će podržati vojnike koji "brane" Rusiju

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je uoči pravoslavnog Božića da će podržati vojnike koji "s oružjem u rukama" brane interese Rusije, naredivši svojoj vladi veću podršku onima koji se bore i pozvavši svoj narod da bude milosrdan i pravedan.

"Mnogi naši ljudi, naši hrabri, herojski momci, ruski vojnici, čak i sada, na ovaj praznik, brane interese naše zemlje sa oružjem u ruci", rekao je Putin kasno na sastanku sa porodicama ruskih vojnika koji su poginuli u Ukrajini.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Gotovo dvije godine kasnije, rat je prešao na pojačane zračne napade na teritorijama zemalja jer su se obje strane borile da ostvare značajne dobitke duž linije fronta, piše Reuters.

Ove godine Putin nije pozivao na prekid vatre u Ukrajini koji bi se poklopio sa blagdanom koji mnogi pravoslavni hrišćani slave od 6. do 7. januara, kao što je bio slučaj prije godinu dana.

Ukrajina je u subotu saopćila da je u ruskom raketnom udaru poginulo 11 ljudi i povrijeđeno 10 u gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine, dok je zvaničnik kojeg je postavila Rusija optužio Kijev za granatiranje dijelova Donjecka koji su sada pod kontrolom Moskve.