Popularno jelo
0

Olaf Scholz na udaru zbog cijena donera u Njemačkoj, mladi traže ograničenje poskupljenja

N. Ž.
Foto: EPA - EFE
Foto: EPA - EFE
Cijene donera, popularnog jela iz Turske, u Njemačkoj pokrenule su lavinu kritika na račun kancelara ove zemlje Olafa Scholza.

Mlade osobe iz Njemačke, kao i pojedine političke partije, pozvale su na ograničenje rasta cijena popularnog jela.

Scholz je čak reagovao na ove pozive te je pokušao pojasniti građanima Njemačke zbog čega je došlo do rasta cijena.

"Prilično je primjetno da me svugdje, uglavnom mladi ljudi, pitaju da li bi se trebala ograničiti cijena donera", rekao je Scholz, te dodao kako je razlog za poskupljenje veća cijena energenata i povećanje plata.

Stranka Die Linke postala je posljednja koja je iskoristila ovu temu, tražeći, u prijedlogu koji želi predstaviti parlamentu, uvođenje "Dönerpreisbremse" ili ograničenja cijena kebaba, slično onome što je uvedeno u nekim dijelovima zemlje kako bi se kontrolirale visoke cijene najma. Kaže da su kebabi već 10 eura u nekim gradovima, što je porast s 4 eura prije samo dvije godine.

Stranka preporučuje ograničenje cijene od 4,90 eura, i 2,90 eura za mlade ljude, posebno one iz grupa s nižim primanjima.

Prodaja kebaba ukupno iznosi procijenjenih 7 milijardi eura godišnje u Njemačkoj.

Na temelju procijenjenih 1,3 milijarde konzumiranih donera u zemlji svake godine - 400.000 dnevno samo u Berlinu - takav program subvencija bi koštao 4 milijarde eura godišnje, izračunala je stranka Die Linke.