Oluja "Babet"
59

Olujni vjetrovi i poplave pogađaju sjevernu Evropu: U nekoliko zemalja upozorenje zbog jakog nevremena

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Danska (Foto: EPA-EFE)
Olujni vjetrovi i poplave pogodile su nekoliko zemalja u sjevernoj Evropi, jer se regija suočava sa jakim kišama za koje meteorolozi najavljuju da će se nastaviti i tokom vikenda. Za sada se u Velikoj Britaniji evidentiraju tri smrtna slučaja uzrokovana olujom.

Očekuje se da će vjetrovi najjače pogoditi istočni dio danskog poluostrva Jutland i danska ostrva u Baltičkom moru. Međutim, sjeverni dio Britanskih ostrva, južna Švedska i Norveška te sjeverna Njemačka također su na putu oluje, koju je britanski meteorološki ured nazvala "Babet".

Također se i Istočna Škotska i dalje bori sa olujnim nevremenom. U petak je Met Office izdao novo "crveno" upozorenje, najveće, za dijelove regije do subote.

“Ovo nije uobičajeno jesenje vrijeme. Ovo je izuzetan događaj i vjerovatno ćemo se i narednih dana suočavati sa potencijalnim poplavama i štetom koju će ona donijeti", rekao je Andy Page, glavni meteorolog Meta.

Olujni vremenski sistem pogodio je i druge dijelove sjeverne Evrope, posebno Dansku. Danski meteorološki institut napisao je na X, nekadašnjem Twitteru, da očekuje da će nivoi vode "na nekoliko mjesta premašiti 100-godišnji rekord".
Policija u južnoj Danskoj - regija za koju se očekuje da će biti najteže pogođena - saopćila je da je nekoliko dionica puta u nižim područjima poplavljeno i da je palo nekoliko drveća. Također, policija je saopćila da je probijen nasip i pozvala ljude da odmah napuste Sandersvig Strand na poluostrvu Jutland.

Danski meteorolozi izdali su svoje najviše upozorenje na "veoma opasno vrijeme" i rekli da se očekuje da će nivoi nekih unutrašnjih voda porasti i do 240 centimetara iznad normalnog nivoa.

[TWITTER]1715416885032865946[/TWITTER]

U susjednoj Švedskoj meteorolozi su upozorili na opasnost od velikih poplava koje bi mogle uzrokovati ograničen pristup putevima i željeznicama duž južnih obala te skandinavske zemlje. Prema prognozama tamošnjih meteorologa, očekuje se da će nivoi vode ponovo početi opadati u subotu ujutro.

U Njemačkoj su poplavljene neke ulice i trgovi u gradovima Flensburg, Kiel i Wismar na obali Baltika. Palo drveće izazvalo je određene poremećaje, najviše u saobraćaju - uključujući i željezničku prugu. Trajektni operater Scandlines obustavio je usluge na svojim linijama Roedby-Puttgarden i Gedser-Rostock između Danske i Njemačke.