Saopćio Vatikan
0

Papa Franjo na azijsku turneju ide od 2. do 13. septembra

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo u septembru će posjetiti Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur, objavio je Vatikan, ambicioznu turneju koja bi moglo testirati sve krhkije zdravlje 87-godišnjaka.

Putovanje od 2. do 13. septembra i ukupno oko 30.000 kilometara najduže je za Argentinca otkako je postao poglavar svjetske Katoličke crkve 2013. godine.

"On će posjetiti Džakartu od 3. do 6. septembra, Port Moresby i Vanimo od 6. do 9. septembra, Dili od 9. do 11. septembra i Singapur od 11. do 13. septembra", navodi se u saopćenju Vatikana.

Posjeta, njegova prva inozemstvu od septembra prošle godine, bila je u planu već mjesecima, ali su papini zdravstveni problemi doveli u pitanje da li će se ona nastaviti.

Franjo se povukao s ključnog uskršnjeg događaja u posljednjem trenutku u martu i zamolio je pomoćnike da pročitaju nekoliko njegovih govora posljednjih sedmica zbog napada bronhitisa.

Papa, koji koristi invalidska kolica, posljednjih godina trpi sve teže zdravstvene probleme, od bolova u koljenu do operacije kile i debelog crijeva.

Poznat je po svojoj radnoj etici - nikada ne odlazi na odmor - ali je bio primoran da napravi ustupke u pogledu godina i zdravlja, uključujući otkazivanje putovanja na pregovore UN-a o klimi u Dubaiju prošle godine.

Franjo je trebao posjetiti Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Indoneziju u septembru 2020., ali je putovanje otkazano zbog pandemije koronavirusa.

Uključujući više od 30 sati leta, osam sati vremenske razlike i niz sastanaka i misa, rujansko putovanje predstavljat će veliki fizički izazov.

Ali pontifik voli biti među svojim stadom i njegov dolazak se s nestrpljenjem iščekuje.

Vlada Indonezije, dom najveće muslimanske populacije na svijetu, već je najavila papinu posjetu prošlog mjeseca, opisujući je kao "poseban poklon" za katolike u zemlji.

U saopćenju od petka, njegovo ministarstvo vanjskih poslova je kazalo da je posjeta bitna "za sve vjerske zajednice".

Očekuje se i da će posjeta ojačati poruku tolerancije, jedinstva i svjetskog mira - navodi se.

Prema istraživačkom centru Pew, Indonezija je dom za 242 miliona muslimana i oko 29 miliona kršćana - od kojih su 8,5 miliona katolici.

Vlasti Papue Nove Gvineje također su najavile njegovu posjetu u januaru, ali se nikakva putovanja ne smatraju zvaničnim dok Vatikan ne potvrdi.

Papua Nova Gvineja je dom za više od devet miliona kršćana - gotovo cjelokupno stanovništvo - iako su većina stanovnika Papue Nove Gvineje protestanti, dok zadržavaju mnoga tradicionalna animistička vjerovanja.

Četiri stotine godina stara verzija Biblije kralja Jamesa, uvezana u teleću kožu, nalazi se u centru parlamenta zemlje.

Posljednja papina posjeta bila je 1995. godine, kada se papa Ivan Pavle II susreo s plemenskim plesačima ukrašenim perjem egzotičnih ptica, travnatim suknjama i natkoljenicama.

Otkako je postao Papa prije 11 godina, Franjo je napravio 44 putovanja u inostranstvo, posljednje u Marseilleu u Francuskoj u septembru.

Najavio je i planove da ove godine posjeti Belgiju, a pomenuo je i moguću posjetu kući u Argentini.

Franjo također planira tri nadolazeća putovanja unutar Italije, od kojih će prvo biti u Veneciju 28. aprila, prenosi AFP.