Svijet
14

Papa Franjo na poklon dobio sliku sa ugraviranom kopijom Ahdname

Anadolija
Prvi dan posjete Turskoj poglavara Katoličke crkve pape Franje, obilježio je niz zanimljivih detalja.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Papa je po dolasku na aerodrom Esenboga u turskoj prijestolnici Ankari s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlduom Cavusogluom odmorio uz turski čaj poslužen u tradicionalnim čašicama.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan zatim je primio vrhovnog poglavara Katoličke crkve papu Franju, kojem je pokazao čuvenu Ahdnamu, dokument kojim je sultan Mehmet II Fatih 1463. godine garantovao prava bosanskim franjevcima. Erdogan je potom papi Franji poklonio sliku s ugraviranom kopijom Ahdname.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Nakon razgovora s papom, Erdogan mu je pokazao i čuvenu Ahdnamu koju je Mehmed II Fatih prije tačno 551 godinu, nakon osvajanja Bosne 1463. godine, izdao bosanskim franjevcima na polju Milodražu kod Kiseljaka.

Papa je izjavio da je Turska pokazala velikodušnost, primivši veliki broj izbjeglica, iako je direktno pogođena dramatičnom situacijom koja se dešava oko njenih granica.

"Imamo potrebu za dijalogom, jer imamo mnogo zajedničkih vrijednosti. U isto vrijeme, ovaj dijalog mora biti koristan, mirno dajući vrijednost razlikama i iz njega se mora izvući pouka. Napore za izgradnju kvalitetnog mira moramo sa strpljenjem voditi naprijed", kazao je papa Franjo, dodavši kako se taj mir mora izgraditi na ciljevima i poštivanju temeljnih ljudskih prava koja su povezana s ljudskim dostojanstvom.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Posjetio je i Anitkabir, mauzolej osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Papa je u mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka položio vijenac sa crvenim i bijelim karanfilima na kojem je pisalo "Papa Franjo".

Nakon što je položio vijenac, papa Franjo je jednu minutu sam stajao ispred vijenca i molio se, a zatim je zauzeo mjesto u protokolu te odao počast minutom šutnje. 

Napuštajući Anitkabir, papa se na izlazu i fotografisao zajedno sa delegacijom, nakon čega se upisao i u knjigu utisaka. 

"Želja mi je da Turska, koja je prirodni most između dva kontinenta, bude ne samo mjesto ukrštanja puteva nego u isto vrijeme i mjesto za dijalog i zajednički život za žene i muškarce pripadnike svih kultura, nacionalnosti i vjera", napisao je papa u knjizi utisaka. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U okviru posjete mauzoleju, papa je također obišao i dio muzeja gdje su izložene stvari i oružje koje je koristio Mustafa Kemal Ataturk.

Papa Franjo boravi u višednevnoj posjeti Turskoj, a za sigurnost njegove posjete Ankari zaduženo 2.700 policajaca. Njegovu posjetu prati više od hiljadu novinara.

Inače, posjetu pape Franje Turskoj prati više od hiljadu novinara. Papa Franjo će sutra iz Ankare otputovati u Istanbul gdje će obići vjerske objekte i zajednice.