Nosi i oružje
31

Policija traga za ruskim vojnikom koji je ubio šest svojih saboraca, a zatim pobjegao

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Policija traga za ruskim vojnikom osumnjičenim da je ubio šestoricu svojih suboraca u istočnoj Ukrajini koji su učestvovali u ruskoj agresiji.

Potjera dolazi u trenutku kada je drugom ruskom oficiru počelo suđenje za ubistvo sedam vojnika pod njegovom komandom nakon što je prošle godine bacio granatu u sobu.

Od početka sveobuhvatne invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, ponavljaju se tvrdnje o niskom moralu među ruskim vojnicima, a razlozi variraju od nezadovoljstva obukom i opremom do preispitivanja vodstva nadređenih.

Ratni napori Moskve potaknuti su osuđenicima kojima je ponuđena sloboda ako odsluže šest mjeseci, iako se sada kaže da se ruske snage manje oslanjaju na zatvorenike iz kaznenih kolonija u zemlji.

Jedan osuđenik, 57-godišnji mlađi narednik kojeg je Telegram kanal Baza nazvao Jurijem G., pobjegao je nakon što je 4. maja pucao na šest pripadnika haubičkog artiljerijskog bataljona u ukrajinskoj takozvanoj Narodnoj Republici Donjeck (DPR).

Osumnjičenik možda ima jurišnu pušku AK-12 s prigušivačem i municijom, a policija pretražuje ruske pogranične regije Rostov, Belgorod i Voronjež, navodi Baza u izvještaju, koje su također prenijele druge ruske novinske kuće.