Migrantska kriza
2

Predsjednik Tunisa upozorio evropske lidere: Nećemo biti vaša granična straža

V. K.
Mark Rutte, Ursula von der Leyen, Kais Saied i Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Mark Rutte, Ursula von der Leyen, Kais Saied i Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Tunis Kais Saied komentirao je migrantsku krizu i pritisak sa kojim se suočavaju države južne Evrope, a naročito Italija koja trpi i najveći teret migrantskog vala.

Nekoliko sati uoči sastanka sa premijerom Nizozemske, predsjednicom Evropske komisije te premijerkom Italije, Saied je naglasio kako neće prihvatiti rješenja koja bi naštetila Tunisu.

"Tunis neće prihvatiti da postane granična straža za druge zemlje. Rješenje neće biti na štetu Tunisa. Ne možemo biti stražar za njihove zemlje", rekao je Saied tokom posjete lučkom gradu Sfaxu koji slovi za polaznu tačku migranata prema Evropskoj uniji, a prvenstveno Italiji.

Kada je riječ o potencijalnim rješenjima, Italija se zalaže za sklapanje partnerskog sporazuma sa Tunisom koji bi omogućio da deportuje migrante koji ne ispunjavaju uslove za azil u ovoj zemlji.

Također, evropski zvaničnici, ukoliko postignu dogovor sa Tunisom, zalagat će se da deblokiranje sredstava MMF-a ovoj državi koja se nalazi u velikoj ekonomskoj krizi.

Nakon sastanka sa predsjednikom Tunisa oglasila se i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja je rekla kako se razmatraju brojne mjere kako bi se poboljšala ekonomija države.

"Razmatramo pomoć od 900 miliona eura kao i pomoć od 150 miliona eura koja bi se vezala za budžet", rekla je predsjednica Evropske komisije.