Snažan pritisak
34

Rusija izvela jedan od većih napada na Ukrajinu, pogođene termoelektrane

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruske rakete i bespilotne letjelice pogodile su gotovo desetak ukrajinskih energetskih infrastrukturnih objekata u srijedu, uzrokujući ozbiljnu štetu u tri termoelektrane iz sovjetske ere i nestanak struje u više regija, rekli su dužnosnici.

Ukrajinske zračne snage saopćile su da su oborile 39 od 55 projektila i 20 od 21 jurišne bespilotne letjelice korištene za napad, što povećava pritisak na energetski sistem više od dvije godine otkako je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju.

"Još jedan masovni napad na našu energetsku industriju",ministar energetike German Galuščenko napisao je na aplikaciji Telegram.

Dvije su osobe ozlijeđene u regiji Kijev, a jedna je ozlijeđena u regiji Kirovograd, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klymenko.

Galuščenko je rekao da su meta bili objekti za proizvodnju i prijenos električne energije u regijama Poltava, Kirovohrad, Zaporizhzhia, Lviv, Ivano-Frankivsk i Vinnytsia.

Oko 350 spasitelja utrkivalo se kako bi smanjilo štetu na energetskim postrojenjima, 30 domova, vozilima javnog prijevoza, automobilima i vatrogasnom domu, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Nacionalni operater elektroenergetske mreže Ukrenergo saopćio je da je bio prisiljen uvesti isključenja električne energije u devet regija za potrošače te da će ih proširiti na cijelu zemlju za poduzeća tokom vršnih večernjih sati do 23:00 (20:00 GMT). Dužnosnici su pozvali Ukrajince da ograniče potrošnju električne energije.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je udarilo na ukrajinski vojno-industrijski kompleks i energetska postrojenja u znak odmazde za udare Kijeva na ruska energetska postrojenja.

"Kao rezultat udara, mogućnosti Ukrajine za proizvodnju vojnih proizvoda, kao i prebacivanje zapadnog oružja i vojne opreme na crtu dodira, značajno su smanjene", saopćilo je ministarstvo.

U internetskom obraćanju povodom obilježavanja dana kada Ukrajina obilježava kraj Drugog svjetskog rata, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da u napadu u srijedu nisu pogođeni vojni ciljevi i izrazio frustraciju zbog postupanja Zapada prema Rusiji.

Izdvojio je, kako je rekao, ograničeni napredak Zapada u obuzdavanju ruskih energetskih prihoda i neke zemlje koje su u utorak prisustvovale inauguraciji predsjednika Vladimira Putina za peti mandat u Kremlju.

"A svi na Zemlji znaju historiju i pamte kako se boriti protiv nacizma. Kad se čovječanstvo ujedini, suprotstavi se Hitleru, umjesto da kupi njegovu naftu i dođe na njegovu inauguraciju", rekao je Zelenski.

Ukrajina je ove godine pojačala napade bespilotnim letjelicama na ruske rafinerije unatoč očitom protivljenju Sjedinjenih Američkih Država, pokušavajući pronaći tačku pritiska na Kremlj čije snage polako napreduju u istočnoj regiji Donbasa.

Ukrajinski udari na ruske rafinerije možda su poremetili više od 15 posto ruskih kapaciteta za preradu nafte, rekao je dužnosnik vojnog saveza NATO-a.