U pariškom restoranu
47

Tajna večera Scholza i Macrona uoči evropske turneje kineskog predsjednika tokom koje će posjetiti i Srbiju

B. R.
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i kancelar Njemačke Olaf Scholz (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i kancelar Njemačke Olaf Scholz (Foto: EPA-EFE)
Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron večeras u Parizu će imati zajedničku večeru na kojoj će razgovarati o odnosima Evropske unije i Kine, kao i o politikama Unije.

Ovaj susret, obavijen velom tajne, desit će se nekoliko dana uoči posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Evropi te je kao okarakterisan kao poluprivatni susret. Osim čelnika dvije države, na večeri u jednom pariškom restoranu će biti Scholzova supruga Britta Ernst i Macronova supruga Brigitte. Scholz i njegova supruga su na kratkom odmoru u francuskom glavnom gradu.

Prema tvrdnjama tri osobe koje znaju za večeru, a čiji identitet nije objavljen, večeri neće prisustvovati niti jedan savjetnik.

Scholz i Macron su u posljednje vrijeme imali više suprotstavljenih stavova, a među posljednjima je onaj koji se odnosi na slanje kopnene vojske u Ukrajinu. Macron je izjavio da postoji mogućnost slanja kopnene vojske, što je Scholz odbio.

Fokus njihovog razgovora bit će na evropskoj turneji kineskog predsjednika koji će biti u trodnevnoj posjeti Francuskoj, a potom će posjetiti Srbiju i Mađarsku. Kako piše vanjskopolitički magazin Politico, večera će biti prilika da Scholz informiše Macrona o susretu s Xijem prošli mjesec u Pekingu.

Scholz i Macron nemaju isti stav ni o tome da li EU treba nametnuti carine na subvencionirana kineska električna vozila.

Noah Barkin iz njemačkog Fonda Marshall je istakao da će francuski predsjednik pokušati uvjeriti njemačkog kancelara da mu se pridruži na sastanku s kineskim predsjednikom koji će biti sljedeće sedmice, zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Izgledno je da će Scholz i Macron razgovarati i o politikama EU, posebno u odbrani i finansijama. Macron se zalaže da članice EU budu obavezane na zajedničku vojnu potrošnju dok Scholz odbija tu mogućnost, piše Politico.